Фото: latifundist

Суд арештував 46 мільярдів гривень українського олігарха

Суд арештував активів на майже 46 млрд грн власника АТ "Банк "Фінанси та кредит" Костянтина Жеваго. Рішення ухвалили у межах забезпечення позову про відшкодування збитків банку на вимогу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Про це повідомляє прес-служба Фонду гарантування.

Суд наклав арешт на корпоративні права у розмірі 50,3% від статутного капіталу ПрАТ "Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат", частину корпоративних прав у розмірі 50,3% від статутного капіталу ТОВ "Єристівський гірничо-збагачувальний комбінат" та частину корпоративних прав у розмірі 50,3% від статутного капіталу ТОВ "Біланівський гірничо-збагачувальний комбінат". Ці активи опосередковано належать Костянтину Жеваго через FERREXPO AG.

"Рішення було ухвалене Господарським судом м. Києва за заявою Фонду про забезпечення позову. Ухвалюючи це рішення, суд врахував надані Фондом підтвердження того, що відповідач протягом тривалого часу намагався у різні способи приховувати факт володіння належним йому майном, за рахунок якого у майбутньому може бути задоволено позовні вимоги Фонду до Костянтина Жеваго", — йдеться в повідомленні.

Крім того, суд заборонив іншим пов`язаним з ним компаніям відчужувати вказані активи.

"Зараз позов Фонду до власника банку перебуває у першій інстанції в українській юрисдикції, і вкрай важливо, щоб за час розгляду цієї справи активи були збережені у повному обсязі і згодом могли бути спрямовані на відшкодування збитків, завданих кредиторам банку. Велике значення мало те, що Високий Суд Англії та Уельсу при розгляді справи за позовом Фонду проти власника банку дійшов висновку, що існує достатньо підстав для всесвітнього арешту активів Жеваго", — наголосив заступник директора-розпорядника Фонду Віктор Новіков.

27 грудня 2022 року, за запитом Державного бюро розслідувань французькі правоохоронці затримали колишнього народного депутата й акціонера банку АТ "Банк"Фінанси та Кредит" Костянтина Жеваго на елітному курорті Куршевель (Франція). У ДБР заявили, що у межах розслідування кримінального провадження Жеваго і топменеджерам банку інкримінують розтрату 113 млн доларів, через що постраждали інтереси держави та вкладників банку. У січні 2023 року Французький суд у місті Шамбері вирішив звільнити українського мільярдера та ексдепутата Костянтина Жеваго під заставу в 1 мільйон євро до слухання справи про його екстрадицію в Україну.

Нагадаємо, Шевченківський районний суд міста Києва арештував банківські рахунки Полтавського гірничо-збагачувального комбінату, який входить до групи Ferrexpo Костянтина Жеваго.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 07.03.2023 13:22