Фото: СБУ

Розкрадали кошти, призначені для закупівлі оборонних товарів: у Києві затримали полковника ЗСУ та керівника львівської компанії

У Києві затримали полковника Збройних сил України та керівника львівської компанії. Посадовці розкрадали державні кошти, які були виділені для оборонних замовлень.

Про це повідомили у прес-центрі Служби безпеки України.

"Служба безпеки викрила ще одну схему розкрадання державних коштів на оборонних замовленнях для Сил безпеки та оборони України", — йдеться у повідомленні.

За даними розслідування, у Києві "на гарячому" затримано начальника одного з управлінь Командування Сил підтримки ЗСУ та його спільника — гендиректора компанії-постачальника оборонних товарів.

У СБУ заявили, що йдеться про полковника ЗСУ та керівника одної із львівських компаній. Вони налагодили схему "відкатів" під час укладання контрактів. Так, військовий посадовець мав отримати від підприємця хабар у розмірі майже 45 тисяч доларів США. За цю суму фігурант обіцяв укласти договір про постачання оборонних товарів для військових.

Правоохоронці затримали обох злочинців під час передачі першого "траншу" — 14,6 тисяч американських доларів. При цьому сума запланованої угоди підприємця із Збройними силами становила 36 мільйонів гривень.

Фото: СБУ

Фото: СБУ

Завдяки оперативному реагуванню спецслужби вдалося заблокувати реалізацію цієї оборудки та унеможливити подальші махінації з бюджетними коштами, які призначенні для фінансування потреб ЗСУ.

Правоохоронці провели понад 30 обшуків на робочих місцях та за адресами проживання фігурантів у Києві та Львові. Зокрема було вилучено:

  • комп’ютери, мобільні телефони, носії електронної інформації, документи та чорнову бухгалтерію з доказами злочинної схеми;
  • майже 10 мільйонів готівки у гривневому еквіваленті, походження якої з’ясовується.

Фото: СБУ

Фото: СБУ

"Суд обрав їм запобіжний захід у виді тримання під вартою з правом внесення застави — 10 мільйонів гривень кожному. Триває розслідування, встановлюються й інші можливі учасники  вказаної протиправної схеми", — додали в прес-центрі.

Зловмисникам загрожує до 10 років позбавлення волі, з конфіскацією майна.

Нагадаємо, наприкінці грудня, за матеріалами ДБР Яворівський районний суд засудив до п'яти років позбавлення волі трьох військових, які крали дизпаливо з військової частини, що дислокується на Яворівському полігоні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 19.01.2024 14:59