Фото: Офіс президента

Розмінування територій: Зеленський анонсував спеціальну систему дій

Президент Володимир Зеленський заявив, що наразі понад 170 тисяч квадратних кілометрів в Україні залишаються забрудненими мінами й боєприпасами.

Про це гарант повідомив під час відеозвернення.

Зеленський вказав на те, що розмінування такої території, за оцінками, вимагає тривалого часу. Проте, за словами очільника держави,  цей процес необхідно пришвидшити.

"Готуємо й спеціальну систему дій, яка допоможе швидше розміновувати нову територію після деокупації. Активно працюємо і з партнерами заради збільшення наших можливостей. У техніці, у підготовці саперів і піротехніків", — зазначив гарант.

Він додав, що для знешкодження російських мін Україна планує співпрацювати "з усіма у світі", хто має відповідний досвід і можливості.

Нагадаємо, Україна є однією з найзамінованіших країн світу. На повне знищення мін та снарядів знадобляться десятки років, а роботи з розмінування коштуватимуть 35,7 млн доларів. Про це раніше повідомляв постійний представник програми розвитку ООН Яко Сільє.

Варто зауважити, що, за даними рятувальників, міна зі своїми характеристиками протягом 70 років може тримати свій бойовий стан. Тобто протягом цього часу теоретично вона може вибухнути.

Додамо, днями Канада передала Державній службі України з надзвичайних ситуацій першу партію обладнання для розмінування загальною вартістю 22,5 мільйона канадських доларів (приблизно 16,5 мільйона доларів США).

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.05.2023 22:36