Фото: СБУ

В Україні викрили хакерів з міжнародної групи, які розробляли віруси-вимагачі для атаки на компанії у ЄС та США

Служба безпеки України разом з Федеральним бюро розслідувань та іншими партнерами з Європейського союзу та Великої Британії провели масштабну операцію під час якої викрили міжнародну групу хакерів. Вони розробляли віруси-вимагачі для атаки на американські та європейські компанії.

Про це повідомила прес-служба СБУ.

Зазначається, що спецоперації проводилися у восьми країнах, в результати яких, виявлено понад 30 учасників транснаціональних хакерських угруповань, які займалися розробкою та розповсюдженням зловмисного програмного забезпечення, зокрема, Pikabot, System BC, Bumblebee, Smokeloader та IcedID.

Як встановило слідство, зловмисники "зламували" мережі відомих компаній, а потім продавали доступ до цієї мережі іншим хакерам. Серед них і російські угруповання BlackBasta, Revil та Conti. До того ж хакери викрадали таємну інформацію у великих відомих компаній, а потім вимагали гроші за її нерозголошення.

СБУ разом із західними партнерами викрила хакерів, що розробляли віруси-вимагачі

Фото: СБУ

"Задокументовано десятки фактів вимагання грошей від представників західних корпорацій на загальну суму в кілька десятків мільйонів доларів США. За матеріалами справи, для отримання таємних відомостей зловмисники проникли в електронні мережі корпорацій за допомогою спеціально створених шпигунських програм та фішингових інтернет-розсилок", — наголосили у СБУ.

Як зазначають у СБУ, під час обшуків в одного з організаторів угруповання, який жив в Україні, правоохоронці виявили телефони, комп’ютерну техніку та серверне обладнання з доказами злочинів у помешканні одного з організаторів. Обшуки також проводили у помешканнях інших фігурантів на Київщині та Запоріжжі.

СБУ разом із західними партнерами викрила хакерів, що розробляли віруси-вимагачі

Фото: СБУ

Паралельно у восьми країнах ЄС та Північної Америки правоохоронці вилучили понад 90 серверів та заблокували більш як 1000 доменів, які використовували хакери.

"Наразі тривають комплексні заходи Служби безпеки України та її західних партнерів для притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до кіберзлочинів", — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, раніше українські хакери, яких пов’язують з кібердепартаментом Служби безпеки України, знищили дата-центр, що використовували російські промислові гіганти. Йдеться про такі компанії, як "Лукойл", "Телеком", "Газпром" та провідні підприємства російського військово-промислового комплексу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 30.05.2024 14:59