Фото ілюстративне. Джерело: mil.in.ua

Румунія погодилася передати Україні Patriot

У Румунії у четвер, 20 червня, відбулося засідання Вищої ради оборони країни на чолі з президентом Румунії Клаусом Йоханнісом. На ньому було прийнято рішення про передачу Україні системи протиповітряної оборони Patriot

Як повідомляється на сайті президента країни, Бухарест підтримує Київ з початку повномасштабної війни, розуміючи драматичність ситуації, особливо з погляду забезпечення основних оборонних систем у протидії агресії, розв’язаній Російською Федерацією, яка завдає ударів по містах та критичній інфраструктурі України.

"Враховуючи значне погіршення безпекової ситуації в Україні внаслідок постійних і масованих нападів Росії на цивільне населення та цивільну інфраструктуру, особливо на енергетичний сектор, а також регіональні наслідки цієї ситуації, в тому числі на безпеку Румунії, у тісній координації разом із союзниками члени Ради вирішили подарувати Україні систему Patriot", — йдеться у повідомленні.

Водночас зазначається, що передача системи ППО Україні зроблена за умови, що Румунія продовжить переговори з союзниками, особливо зі Сполученими Штатами Америки, з метою отримання подібної або еквівалентної системи. Адже Бухаресту потрібно покрити створену таким чином операційну вразливість країни від повітряних загроз. 

"Позиція Румунії є і залишатиметься однозначною у її багатовимірній підтримці України разом із міжнародною спільнотою у її законному праві на самооборону від незаконної та неспровокованої російської агресії", — зазначили на сайті президента країни.

Нагадаємо, у травні очільниця МЗС країни Анналена Бербок повідомляла, що її країна передає Україні ще один комплекс протиповітряної оборони Patriot та виділяє додаткові 500 мільйонів євро фінансової допомогиЗа словами Бербок, збройна агресія Росії проти України та провокації на зовнішніх кордонах Євросоюзу та НАТО, які влаштовує російський диктатор Володимир Путін, вимагають від Альянсу непохитної єдності. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 20.06.2024 15:37