Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Саміт миру неповноцінний без участі Росії, — МЗС Туреччини

На думку міністра закордонних справ Туреччини Хакана Фідана, у разі присутності Російської Федерації на Саміті миру у Швейцарії "міг би бути більш орієнтованим на результат".

Таку заяву Фідан зробив у виступі на пленарному засіданні саміту 15 червня, пише "Європейська правда".

Очільник турецького МЗС наголосив, що учасники саміту у Швейцарії знають про Формулу миру України, й згадав про ультиматум президента Росії Володимира Путіна для "мирних переговорів".

"Незалежно від запропонованих змісту й умов, це важливі кроки й проблиск надії, з якого можна почати. Проте кожна сторона вважає дії іншої продовженням ширшого військового зусилля", — заявив він.

Глава турецького МЗС підкреслив, що в разі присутності РФ "цей саміт міг би бути більш орієнтованим на результат". Він, зокрема навів як приклад укладену за посередництва Анкари угоду про "зерновий коридор".

"Ми вважаємо, що є все більша потреба в комплексній та інклюзивній стратегії, яка застосовує дипломатію та переговори для забезпечення виконання вже вжити заходів", — додав Хакан Фідан.

Як відомо, в Саміті беруть участь 92 держави світу та вісім організацій, з яких 57 представлені на найвищому рівні — президентів або прем’єр-міністрів. Ще 29 країн представлятимуть на міністерському рівні — здебільшого міністри закордонних справ. Лише шість держав скерують до Швейцарії послів: Індонезія, Ізраїль, Об’єднані Арабські Емірати, Південна Африка, Філіппіни, а також Бразилія. До речі, Бразилія та Святий Престол мають статус спостерігачів, а не офіційних учасників Саміту миру.

Китай дотримав слова та вирішив не брати участь у Саміті миру, тоді як несподіванкою стало підтвердження присутності від Саудівської Аравії. Крім того, прибули представники від Ради Європи, Єврокомісії, Євроради, Європарламенту, ОБСЄ, ООН, Організації американських держав. Приїхав і Вселенський патріарх Варфоломій.

Нагадаємо, 7 червня федеральний президент Швейцарії Віола Ахмерд заявила, що Саміт миру, організований її країною в середині червня, є лише початком подальших переговорів між Україною та Російською Федерацією. Зазначається, що у центрі уваги Саміту, має опинитися Формула миру, яку пропонує український президент Володимир Зеленський.

Своєю чергою канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що Росію не запрошено на Саміт миру у Швейцарії, який відбудеться з 15 по 16 червня, адже російський диктатор Володимир Путін продовжує вести війну проти України. Коли настане час для запрошення Москви — вирішувати виключно Києву.

Раніше Володимир Зеленський заявив, що представники Російської Федерації не були запрошені на перший Саміт миру через те, що країна-агресор не зацікавлена покласти край війні в Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 15.06.2024 22:34
Фото: Getty Images / Global Images Ukraine