Фото: МЗР Росії

Саміт миру у Швейцарії: Росія відмовилася брати участь у конференції, хоча її ще не запрошували

Речниця російського Міністерства закордонних справ Марія Захарова заявила, що Москва не братиме участі в Глобальному саміті миру, який відбудеться у Швейцарії в червні. 

Її коментар опублікувало МЗС Росії.

"Ми неодноразово висловлювали вкрай негативне ставлення до цієї конференції. Росія не братиме в ній участі, навіть якщо отримає запрошення, яке до нас не надходило. Поясню чому. По-перше, цей форум буде присвячений просуванню ультимативної "формули Зеленського", хоча його швейцарські організатори вдають, що шукають спільний знаменник мирних ініціатив різних країн", — зазначила вона.

За її словами, глобальний саміт миру — це "продовження зустрічей у "копенгагенському форматі", які спочатку себе дискредитували, а тепер зайшли в глухий кут".

"По-друге, Швейцарія навряд чи може служити майданчиком для різних миротворчих зусиль, оскільки це передбачає нейтральний статус, який Берн втратив. По-третє, досвід Мінських угод та російсько-українських переговорів у 2022 році показав недоговороспроможність Києва та Заходу", — заявила Захарова.

Речниця російського міноборони сказала, що у всіх випадках "їм потрібен був не мир, а перемир'я після поразок ЗСУ, щоб наростити військовий потенціал України та продовжити бойові дії".

"Очевидно, що зараз відбувається те саме. Все це робить безглуздим участь Росії у згаданій "мирній конференції", — додала вона.

Також Захарова заявила, що "Росія залишається відкритою до переговорів щодо врегулювання української кризи".

"Проте будь-яким відповідальним пропозиціям про переговори мають передувати скасування Зеленським указу, який забороняє їх ведення, припинення постачання Україні зброї та чіткі сигнали про готовність враховувати сучасні реалії та законні російські інтереси. Мова ультиматумів для Росії неприйнятна", — підсумувала російська посадовиця.

Нагадаємо, видання NZZ заявило, що президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден може взяти участь у конференції з питань миру в Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 11.04.2024 19:26