Фото: КМВА

Саміт по Формулі миру в Саудівській Аравії: усі подробиці сьогоднішньої зустрічі

У суботу, 5 серпня, стартує дводенний саміт з обговорення української Формули миру для припинення війни в Україні. Він пройде у столиці Саудівської Аравії — Джидді.

Учасники саміту

Понад 30 держав візьмуть участь у сьогоднішньому саміті. Це стосується, зокрема, країн глобального Півдня. Присутність своїх делегацій вже підтвердили Індія та Бразилія. Також до переговорів долучаться США, Велика Британія та країни Євросоюзу. Варто відзначити, що Російська Федерація не отримувала запрошення на саміт.

Інтригу щодо своєї участі у переговорах Китай зберігав до останнього. Лише 4 серпня Пекін офіційно підтвердив, що країну на саміті буде представляти спецпредставник КНР у справах Євразії та основний перемовник по Україні Лі Хуей.

Очікування України від саміту

За словами заступника голови Офісу президента Ігоря Жовкви, в планах України наміри узгодити філософію 10 пунктів української Формули миру. Наша держава очікує, що інші країни долучаться з конструктивними пропозиціями та опрацюють проведення майбутнього саміту Формули миру на рівні лідерів держав.

Ігор Жовква також наголосив, що українська делегація зможе провести багатосторонні й двосторонні переговори з представниками понад 30 провідних країн Європи, Азії, Африки, Близького Сходу та Латинської Америки.

Чому Саудівська Аравія проявляє ініціативу

Видання Politico відзначає, що Саудівська Аравія відіграла "дуже активну роль" на попередній зустрічі щодо ситуації в Україні у Копенгагені. Своєю чергою наслідний принц країни Мухаммед ібн Салман намагається стати ключовою фігурою у ймовірних переговорах між Україною та Російською Федерацією.

Нагадаємо, раніше видання The New York Times повідомляло, що Україна на зустрічі в Саудівській Аравії зробить новий дипломатичний поштовх, щоб послабити Росію. Наша держава має намір заручитися підтримкою десятків країн, які залишалися осторонь війни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.08.2023 15:49