Фото: Shutterstock

Санкції проти Росії та Білорусі: РНБО ухвалила важливе рішення

Президент України Володимир Зеленський пропонує парламенту підтримати рішення про застосування економічних та інших обмежувальних санкцій до Російської Федерації та Республіки Білорусь в оборонно-промисловій сфері. Йдеться про зупинення виконання економічних та фінансових зобов'язань на користь резидентів РФ та РБ за операціями, які стосуються військового призначення та подвійного використання.

Відповідний проект постанови про затвердження рішення Ради національної безпеки та оборони (РНБО) України президент 20 листопада вніс до Верховної Ради.

За законопроектом, передбачається застосувати строком на 50 років секторальні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи до РФ та РБ в оборонно-промисловій сфері. Йдеться про заборону проведення операцій з товарами та послугами, на міжнародні передачі яких поширюється дія закону України "Про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового призначення та подвійного використання", з резидентами РФ та РБ, у тому числі тих, що проводяться із залученням резидентів інших держав.

Також передбачається заборона передачі резидентам і резидентами РФ та РБ технологій, прав на об'єкти права інтелектуальної власності, заборона на здійснення резидентами РФ та РБ дій з одержання охоронних документів, здійснення інших дій, пов'язаних з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності (винаходи, корисні моделі, промислові зразки, компонування напівпровідникових виробів, торговельні марки, сорти рослин, об'єкти авторського права).

Нагадаємо, Україна ввела санкції проти уповноваженої з прав дитини Російської Федерації Марії Львової-Бєлової. Президент Володимир Зеленський 18 листопада підписав указ про введення в дію рішень Ради нацбезпеки та оборони.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 20.11.2023 18:20