Фото: Михайло Фрідман. Джерело: my.ua

СБУ оголосила підозру російському олігарху Фрідману

Служба безпеки України повідомила про підозру російському олігарху Михайлу Фрідману, який фінансує агресію Росії в Україні.

Про це повідомили інформаційні ресурси СБУ.

"Служба безпеки задокументувала злочинну діяльність російського олігарха Михайла Фрідмана, який причетний до фінансування війни проти України", — пояснили в Службі безпеки України.

Вказується, що з початку повномасштабного вторгнення Росії він "влив" близько двох мільярдів рублів у декілька військових заводів країни-агресора

Серед них — "Тульський патронний завод", який виробляє набої, а також "Уральський оптико-механічний завод імені Яламова", де виробляють високотехнологічне обладнання для бойових літаків і вертольотів Росії.

Для фінансування загарбницьких проектів Кремля олігарх використовує активи підконтрольного йому російського фінансово-інвестиційного консорціуму "Альфа-Груп".

"Також він задіяв власні бізнесові ресурси для масового розповсюдження сухпайків, одягу й іншої продукції під торговим знаком "Армія Росії", які постачаються окупантам на передову", — додали в СБУ.

Фрідман також організував збір матеріально-технічної допомоги для потреб окупаційних угруповань Росії, які воюють в Україні. Крім того, страхові компанії фігуранта взяли на себе страхування військової техніки, а також життя та здоров’я російських загарбників на фронті.

Російський олігарх забезпечив співпрацю власного телекомунікаційного підприємства з ФСБ, що дозволило йому провести підконтрольний спецслужбі Росії мобільний зв’язок у тимчасово окупованих регіонах України.

"На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Фрідману про підозру за ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України, вчинені групою осіб за попередньою змовою)", — йдеться в повідомленні.

Наразі підозрюваний переховується від правосуддя за кордоном. Тривають комплексні заходи для його притягнення до відповідальності. Зловмиснику загрожує до восьми років тюрми з конфіскацією майна.

Підозра Фрідману

Інфографіка: СБУ

Нагадаємо, що російська журналістка Юлія Латиніна розкритикувала розслідування українця Михайла Ткача, який знайшов у Лондоні російського олігарха Михайла Фрідмана та блогера Іллю Варламова і спитав, чи вважають вони Володимира Путіна військовим злочинцем.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.09.2023 14:29