Фото: DR

Вивів в офшор понад 700 млн грн через "Альфа-банк": російському олігарху Фрідману оголосили підозру

Детективи Бюро економічної безпеки України склали повідомлення про підозру російському олігарху Михайлу Фрідману. Його підозрюють у відмиванні грошей.

Про це повідомила прес-служба Національної поліції.

Варто зауважити, що імені та прізвища фігуранта у правоохоронних органах не назвали, але за даними ЗМІ йдеться саме Михайла Фрідмана.

"Складено повідомлення про підозру російському олігарху  колишньому бенефіціарному власнику українського банку, який входив в топ-5 за розміром власного капіталу в Україні", — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що Фрідман підозрюється в відмиванні майна, одержаного злочинним шляхом, а саме 1,2 мільйона доларів та 1, 93 мільйон євро (в еквіваленті близько 100 мільйонів гривень), вчиненої організованою групою осіб та умисному ухиленні від сплати податків у розмірі 18 мільйонів гривень службовими особами банку. Наголошується, що російський бізнесмен був власником опосередкованої частки українського "Альфа-банку". Володів понад 30% його статутного капіталу через кіпрську офшорну компанію. "Альфа-банк", його материнський банк у РФ та офшорна компанія пов’язані між собою єдиними бенефіціарними власниками, серед яких і згаданий російський бізнесмен.

Кошти виводили за допомоги різних схем — в тому числі під виглядом виплати роялті за використання торгових знаків, які раніше належали материнському банку у РФ. Також використовували схему з виплати коштів за фіктивними правочинами, укладеними з офшорними компаніями. Правоохоронці провели понад 300 слідчих дій — обшуків, допитів десятків свідків, досліджень та експертиз.

Також за даними Офісу генпрокурора, під час розслідування накладено арешт на рахунки п'ятьох кіпрських компаній, на яких обліковано коштів на загальну суму 469,4 мільйона гривень, цінні папери на загальну суму 12,2 мільярда гривень, корпоративні права на суму понад 3,4 мільйона гривень, а також 738 об’єктів нерухомості, належних банку.

Складено повідомлення про підозру трьом керівникам кіпрських компаній за фактами сприяння у підробленні документів та легалізації коштів на загальну суму 169 мільйонів грн, а також колишнім керівникам українського банку в умисному ухиленні від сплати податків на загальну суму понад 18 мільйонів грн, вчиненого в інтересах російського олігарха.

Триває судовий розгляд за обвинуваченням службової особи банку за фактами пособництва у підробленні реєстраційних та інших офіційних і банківських документів. Крім того, до суду скеровано обвинувальний акт та клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності за строками давності стосовно двох громадян України, яких використано як номінальних керівників приватного товариства, задіяного у схемі виведення коштів Фрідмана.

"Стосовно російського олігарха застосовано персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції), так само як і західними країнами — стратегічними партнерами України", — нагадали в Офісі генпрокурора.

Нагадаємо, 11 серпня Сполучені Штати заявили про введення санкцій проти двох російських олігархів. Обмеження торкнулися Михайла Фрідмана та Петра Авена.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 18.08.2023 13:59