Фото: СБУ

СБУ у трьох областях затримала чотирьох посадовців військкоматів та членів ВЛК, які "заробляли" на ухилянтах

Співробітники Служби безпеки України затримали ще чотирьох військкомів та очільників військо-лікарських комісій. Зловмисники "заробляли" на ухилянтах.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Як зазначають правоохоронці, у результаті оперативних заходів у Києві, Одесі та Харківській області затримано чотирьох військових чиновників, які "допомагали" ухилянтам уникнути призову і втекти за кордон. За гроші, повідомляють у СБУ, посадовці пропонували військовозобов’язаним ухилитися від мобілізації на підставі фіктивних документів про непридатність до військової служби за станом здоров’я.

"Вартість таких "послуг" становила до десяти тисяч доларів з однієї особи. Сума залежала від строків "вирішення питань" та фінансових можливостей "клієнтів", — йдеться у повідомленні.

Київ

Затримано начальника районного військкомату та голову однієї із столичних військово-лікарських комісій. Вони продавали фальшиві меддовідки про наявність важких діагнозів. Придбані підробки ухилянти використовували для уникнення від призову і подальшого виїзду за межі України.

Харківщина

Затримано керівника районного військкомату, який "заробив" на потенційних призовниках понад 11 мільйонів гривень. До незаконної діяльності він залучив трьох посадовців місцевої лікарні.

"За хабарі вони "знаходили" у військовозобов’язаних "проблеми зі здоров’ям", які ставали формальною підставою для зняття з військового обліку", — йдеться у повідомленні.

Одеса

Кіберфахівці СБУ ліквідували корупційну схему, до організації якої причетний секретар місцевої військово-лікарської комісії.

"Разом зі столичною адвокаткою і двома спільниками вони налагодили масштабний збут фальсифікованих документів про непридатність до військової служби. Своїх клієнтів вони підшукували по всій території України, а потім ставили їх на облік до одеського військкомату, щоб "списати" з військової служби", — йдеться у повідомленні.
 
За словами правоохоронців, наразі секретаря цієї військово-лікарської комісії та її спільників затримано "на гарячому". Їм уже оголошено про підозру та вирішується питання щодо обрання запобіжних заходів. Зловмисникам загрожує до десяти років тюрми з конфіскацією майна.

Нагадаємо, правоохоронці викрили на Донеччині ще одну ворожу агентку. Вчителька одного з ліцеїв у Краматорську працювала на головне управління Генштабу збройних сил Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Події, 26.08.2023 13:30