Фото: Рixabay

Сербія надасть тимчасовий прихисток українцям, які постраждали від підриву Каховської ГЕС

Уряд Сербії погодився розмістити у своїй країні українців, які постраждали від підриву Каховської гідроелектростанції росіянами на початку червня.

Про це повідомляє Херсонська міська військова адміністрація у Facebook.

"У результаті проведених переговорів Уряд Сербії погодився забезпечити тимчасове (до шести місяців) проживання сімей, які постраждали через підрив росіянами дамби на Каховській ГЕС, у нових Центрах для біженців готельного типу", — зазначають у відомстві.

Відомо, що охочих розмістять у місті Врані, де вже перебувають близько 70 громадян України. Там українським сім'ям нададуть повністю відремонтовану кімнату з власним санвузлом, забезпечать триразове харчування та невідкладне медичне обслуговування.

Фото: Херсонська міська військова адміністрація у Facebook

Варто додати, що умови, які Сербія надає тимчасово переміщеним особам з України, є одними з найкращих у Європі, а зазначені центри фінансуються, в основному, коштом програм ЄС.

Фото: Херсонська міська військова адміністрація у Facebook

Що відомо про підрив Каховської ГЕС

Каховська гідроелектростанція була підірвана російськими окупантами у ніч на 6 червня 2023 року. Внаслідок прориву греблі десятки населених пунктів у Херсонській області були затоплені. Це призвело до загибелі цивільних, смертей тварин, руйнування майна та забруднення Дніпра, екологічного лиха. В "Укргідроенерго" повідомляли, що Каховська ГЕС повністю зруйнована й відновленню не підлягає. На відбудову Каховської ГЕС знадобиться близько одного мільярда доларів. Окрім станції, потрібно буде будувати мостовий і залізничний перехід.

Водночас Кабінет міністрів ухвалив експериментальний проект з відбудови Каховської ГЕС. В уряді вважають, що відновлення гідроелектростанції збільшить економічний потенціал України як в аграрній, так і в енергетичній сферах. На повну відбудову потрібно щонайменше вісім років. За два роки можна розробити експериментальний проект, ще близько шести потрібно на саме будівництво.

Нагадаємо, раніше уряд Сербії виділив Україні допомогу для подолання гуманітарної катастрофи в Херсонській області після підриву Каховської гідроелектростанції.

Крім того, уряд Сербії вирішив організувати спортивно-реабілітаційний табір для юнацької та дитячої команд Академії футболу "Динамо" з Києва цього року. Белград виділив кошти на проживання, харчування, навчання та футбольні матчі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.10.2023 20:42