Фото: www.b92.net

Сербія та Болгарія завершили будівництво газопроводу: це має зменшити залежність від Росії

Сербія та Болгарія завершили будівництво газопроводу, який покликаний зменшити залежність від російського газу шляхом диверсифікації поставок.

Про це інформує Bloomberg.

Трубопровід має довжину 170 кілометрів й річну потужність 1,8 мільярда кубометрів, що, як прогнозується, повинно покривати до 60% споживання Сербії. Сам газопровід пролягає від сербського міста Ніш до околиць столиці Болгарії Софії. 

Нова лінія дасть Сербії доступ до альтернативних поставок газу з Греції чи Азербайджану, а Болгарії — забезпечить доступ до газу із західної Європи чи Адріатичного моря.

Президент Сербії Александар Вучич, президент Болгарії Румен Радев і президент Азербайджану Ільхам Алієв відвідали церемонію відкриття в Ніші в неділю.

Відомо, що трубопровід будувався з лютого поточного року. Ще торік Сербія заявила, що хоче скоротити обсяги імпортованого російського газу. У листопаді Сербія підписала документи про закупівлю газу з Азербайджану.

Нагадаємо, фінський державний оператор газотранспортної системи Gasgrid Finland 8 жовтня повідомив про перекриття газогону Balticconnector між Естонією та Фінляндією через витік газу. Керівництво Фінляндії припускає, що за інцидентом може стояти Росія.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 11.12.2023 01:17