Фото: ілюстративне. Джерело: enovosty.com

Росія могла атакувати газопровід між Фінляндією та Естонією, — ЗМІ

Фінський державний оператор газотранспортної системи Gasgrid Finland 8 жовтня повідомив про перекриття газогону Balticconnector між Естонією та Фінляндією через витік газу. Керівництво Фінляндії припускає, що за інцидентом може стояти Росія.

Про це пише газета Iltalehti. Розслідуванням займаються фінські Сили оборони.

За даними видання, на причетність РФ вказує те, що російські судна помічали поблизу фінського узбережжя — ймовірно, вони визначали їхнє місцеперебування. Крім того, пошкодження виявили в телекомунікаційного кабелю між Фінляндією та Естонією.

Зазначається, що ввечері 10 жовтня уряд Фінляндії проведе терміновий брифінг щодо даної ситуації. На ньому будуть присутні прем’єр-міністр Петтері Орпо та міністр оборони Антті Хяккянен. Зокрема, адміністрація штату готується проінформувати про те, що відбувається, адже ситуація досить серйозна і за оцінками, газопровід буде перекритий кілька місяців.

Що відомо про перекриття газогону Balticconnector між Естонією та Фінляндією

В ніч проти неділі, 8 жовтня, разом із естонським оператором газотранспортної системи Elering помітила "незвичайне падіння тиску" в морському газопроводі між двома країнами. На основі спостережень виникла підозра, що морський газопровід між Фінляндією та Естонією містить витік. Клапани на морському газопроводі закрили, й таким чином, витік зупинили.

Хоча інцидент не впливає на забезпечення Фінляндії газом, ремонтні роботи, як вважається, триватимуть кілька місяців. Газотранспортні оператори почали розслідування, а на час перекриття газогону поставки забезпечуються через плавучий термінал скрапленого природного газу. 

Нагадаємо, 26 вересня у Лубенському районі на Полтавщині пролунав вибух. За попередньою інформацією відбулася розгерметизація на магістральному газопроводі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 10.10.2023 18:46