Александар Вучич. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Сербські боєприпаси на 800 млн євро потрапили в Україну, — ЗМІ

Сербія збільшує продаж боєприпасів на захід, а в підсумку це сприяє зміцненню обороноздатності України. Це відбувається навіть за тієї обставини, що ця країна є однією з двох у Європі, що не приєдналися до західних санкцій проти Росії.

Таку інформацію оприлюднило авторитетне видання Financial Times. Журналісти, посилаючись на власні джерела, зазначили, що з моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну 2022 року сербський експорт боєприпасів, які потрапили до України через третіх осіб, складає близько 800 мільйонів євро — це сума, яку президент Александар Вучич назвав в цілому точною.

Він представив цю ситуацію як бізнес-можливість, наполягаючи на тому, що не стане на чийсь бік у війні.

"Це частина нашого економічного відродження, і це важливо для нас. Так, ми експортуємо наші боєприпаси. Ми не можемо експортувати в Україну чи Росію. Але у нас було багато контрактів з американцями, іспанцями, чехами, іншими. Що вони з цим роблять в кінцевому підсумку — це їхня справа", — сказав він в інтерв'ю.

Сербський президент додав, що його робота полягає в тому, щоби гарантувати, що Сербія законно поводиться зі своїми боєприпасами.

"Я повинен дбати про своїх людей, і це все. Це все, що я можу сказати. У нас є друзі й у Києві, й у Москві. Це наші брати-слов'яни", — пояснив Вучич.

Відповідаючи на запитання, чи є цифра 800 мільйонів євро правильною, він сказав, що це не за один рік, а "можливо, за два або три роки, щось подібне". До речі, Сербія брала участь в Саміті миру та підписала підсумкове комюніке.

Сербія, яка загалом є союзниця Росії на Балканах, неодноразово засуджувала вторгнення Росії в Україну в ООН і на інших міжнародних форумах, але відмовилася приєднатися до міжнародних санкцій проти Кремля.

Нагадаємо, що 13 травня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба провів зустріч із прем’єр-міністром Сербії Мілошем Вучевичем. Зустріч відбулася у Белграді. Тоді Кулеба вперше за час повномасштабного вторгнення Росії відвідав Сербію.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 22.06.2024 20:59