Фото: МВС

Схеми ухилення від призову: поліція перевіряє 10 тисяч медичних справ

Правоохоронці виявляють корупційні схеми ухилення від призову. Станом на зараз вже проведено понад 200 обшуків та вилучено понад 10 тисяч медичних справ.

Про це повідомили у прес-службі Міністерства внутрішніх справ.

"За результатами проведення слідчих дій поліцейські вилучили понад 10 000 особових медичних справ, журнали реєстрації осіб, які пройшли та проходять комісії тощо", — йдеться у повідомленні.

Правоохоронці кажуть, що підставою для перевірок стали виявлені масштабні корупційні схеми, до організації яких причетні службові особи. 

"За винагороду фігуранти проваджень допомагали громадянам з оформленням групи інвалідності чи визнанням їх тимчасово непридатними до служби", — зазначили в МВС.

У поліції наголосили, що усі матеріали проаналізують, а за псевдохвороби та псевдоінвалідності доведеться відповідати перед законом.

Перевірка військкомів

В Україні триває перевірка діяльності та способу життя працівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Вона розпочалася після викриття незаконного збагачення колишнього керівника Одеського регіонального центру комплектування Євгена Борисова.

Правоохоронці сформували базу, до якої ввійшли 1800 керівників і заступників керівників ТЦК. Однак у Національному агентстві з питань запобігання корупції розповіли, що провести перевірки абсолютно всіх складно, тому вони застосовують "ризикоорієнтований підхід" і дивляться насамперед на регіони, які, на думку агентства, мають найбільші ризики.

Згодом президент України Володимир Зеленський заявив, що попередні результати перевірки очільників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки — "невтішні".

В Офісі генерального прокурора зазначали, що правоохоронці розпочали досудове розслідування щодо територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки в 11 областях. За даними слідства, вони організовували ухилення від призову на військову службу під час мобілізації.

Нагадаємо,  22 серпня стало відомо, що на виконання рішення Ради Національної безпеки і оборони Державне бюро розслідувань спільно з іншими правоохоронними органами проводить низку процесуальних дій у Територіальних центрах комплектування та військово-лікарських комісіях у багатьох регіонах країни. У вівторок правоохоронці Бюро проводили обшуки у низці військово-лікарських комісіях Вінницької, Черкаської та Київської областей.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 23.08.2023 12:47