Фото: ДБР

Брав з бійців гроші за відгули: на Одещині ДБР викрило посадовця військової частини

Працівники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру командиру взводу однієї з військових частин на Одещині, який вимагав з бійців плату за можливість взяти відгул.

Про це повідомила прес-служба ДБР.

Ціна питання становила чотири тисячі гривень, а у разі відмови він погрожував підлеглим проблемами з проходженням служби та навіть фізичною розправою. Правоохоронці встановили, що у такий спосіб командир "заробив" щонайменше 500 тисяч гривень. Наразі працівники ДБР задокументували 10 фактів одержання посадовцем хабарів. Крім того, встановлені факти застосування сили та побиття бійців.

Військовослужбовцю повідомлено про підозру в одержанні неправомірної вигоди, застосуванню насильства до підлеглого (ч. 3 ст. 368, ч. 5 ст. 426-1 КК України).

"Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років. Вирішується питання щодо обрання підозрюваному запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без права внесення застави", — зазначили правоохоронці.

На Одещині ДБР викрило посадовця військової частини

Фото: ДБР

Перевірка військкомів

В Україні триває перевірка діяльності та способу життя працівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Вона розпочалася після викриття незаконного збагачення колишнього керівника Одеського регіонального центру комплектування Євгена Борисова.

Правоохоронці сформували базу, до якої ввійшли 1800 керівників і заступників керівників ТЦК. Однак у Національному агентстві з питань запобігання корупції розповіли, що провести перевірки абсолютно всіх складно, тому вони застосовують "ризикоорієнтований підхід" і дивляться насамперед на регіони, які, на думку агентства, мають найбільші ризики.

Згодом президент України Володимир Зеленський заявив, що попередні результати перевірки очільників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки — "невтішні".

В Офісі генерального прокурора зазначали, що правоохоронці розпочали досудове розслідування щодо територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки в 11 областях. За даними слідства, вони організовували ухилення від призову на військову службу під час мобілізації.

Нагадаємо, 11 серпня президент України Володимир Зеленський провів засідання Ради національної безпеки та оборони України. Під час нього заслухали інформацію про результати перевірки територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Глава держави заявив, що буде звільнено усіх керівників обласних ТЦК.

За підсумками наради Рада нацбезпеки рекомендувала призначити на посади керівників обласних ТЦК офіцерів, які безпосередньо беруть участь у бойових діях, але після проходження ними перевірки СБУ. Офісу генерального прокурора спільно з НАЗК та ДБР доручили вжити додаткових заходів із протидії вчиненню корупційних правопорушень посадовцями.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.08.2023 15:50