Фото: Telegram Дениса Шмигаля

Шмигаль розповів, чи купуватиме Україна газ на майбутню зиму

Україна планує пройти майбутню зиму з газом власного видобутку, без залучення допомоги від інших держав. Водночас енергетична стійкість наразі залишається одним з найбільших викликів.

Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на прес-конференції 10 вересня, пише "Еспресо". Глава уряду зазначив, що за сім місяців 2024 року група "Нафтогаз" видобула 8,6 мільярда кубічних метрів газу, що на понад 7% більше ніж у 2023 році.

"Цю зиму також плануємо пройти з газом власного видобутку, що важливо. Минулу ми пройшли власними силами, без залучення допомоги від наших партнерів, без купівлі додаткового газу ззовні", — сказав Шмигаль.

При цьому глава уряду зазначив, що енергетична стійкість станом на сьогодні залишається одним з найбільших викликів. Прем'єр підкреслив, що Україна вже успішно пройшла три опалюваних сезони, а ця зима "буде не менш важкою і, можливо, найважчою".

"Ми постійно працюємо з партнерами, веземо різне обладнання з усього світу. Децентралізуємо нашу енергетику, але також відновлюємо ті потужності, які підлягають відновленню, які можна відновити", — сказав Денис Шмигаль.

Глава уряду нагадав, що Кабмін запустив програми для громадян, бізнесу та ОСББ для відновлення енергетики. Вони стосуються пільгових кредитів та грантів. Крім того, в Україні запроваджено певні податкові пільги для завезення енергообладнання.

Нагадаємо, раніше компанія "Нафтогаз" повідомляла, що вартість газу для населення в Україні не змінюватимуть щонайменше до кінця квітня 2025 рокуВодночас у компанії вказали, що "Нафтогаз" продовжив дію тарифного плану "Фіксований" ще на рік, керуючись мораторієм на підняття вартості. Кубометр блакитного палива для клієнтів й надалі коштуватиме 7,96 гривні з ПДВ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 10.09.2024 13:52