Фото: Вікіпедія

Шольц зробив заяву щодо постачання Україні ракет Taurus

Київ просить в Німеччини ракети Taurus з весни цього року. Проте канцлер ФРН Олаф Шольц не дає чіткої відповіді про передачу Україні цього виду зброї, натомість обіцяє збільшити постачання засобів ППО.

Це випливає з його відповідей на запитання журналістів після засідання Європейської політичної спільноти та зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським в іспанській Гранаді, передає кореспондент "Укрінформу".

Зокрема, глава німецького уряду зазначив, що рішення про передачу будь-яких збройних систем ухвалюється після ретельних міркувань, в кожному конкретному випадку.

"Цілком зрозуміло, що ми завжди маємо дотримуватися нашої конституції і робити що є в наших можливостях, а також, особливо, до цього належить те, що ми маємо забезпечити, щоби це не призвело до ескалації, й Німеччина не стала стороною протистояння", — сказав Шольц, який ухилився від прямої відповіді на запитання щодо ракет.

Проте він підкреслив, що Україна найбільше потребує зараз захисту від атак з повітря.

"Ми запроваджуємо багато-багато заходів із захисту повітря, до цього належать САУ Gepard з боєприпасами, які ми наразі знову виробляємо, кілька систем Iris-T, і ми передамо ще одну. Ми в минулому передали систему ППО Patriot, хоча це було дуже непросто, і я сказав тут Президенту Зеленському, що ми на зимові місяці передамо ще одну таку систему", — додав канцлер.

За його словами, Німеччина продовжить передавати артилерію, амуніцію, "багато танків". Шольц вважає це дуже широкою і дуже важливою підтримкою.

Також канцлер нагадав, що його держава посідає друге місце після США за обсягами такої допомоги.

"Співробітництво між Німеччиною та Україною є дуже тісним, а відносини з Зеленським — дружніми та довірливими", — наголосив Шольц.

Нагадаємо, уряд Німеччини планує надати Україні додаткові засоби ППО, щоб допомогти захистити вантажі зерна від російських атак. Зброю планують доставити в Україну до кінця цього року. Водночас додаткові IRIS-T зможуть передати після виготовлення. 

Додамо, Німеччина передала Україні спеціальне будівельне обладнання. Техніка необхідна для відновлення інфраструктури, яку зруйнувала Російська Федерація.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.10.2023 20:24