Фото: СБУ

Шпигувала за українськими бойовими літаками поблизу Кривого Рогу: СБУ затримала зрадницю

Контррозвідка Служби безпеки затримала російську агентку, яка шпигувала за бойовими літаками Збройних сил України поблизу Кривого Рогу.

Про це повідомила прес-служба СБУ.

За даними слідства, жінка є учасницею агентурної мережі Федеральної служби безпеки Росії, яку було викрито на початку цього року. Тоді у Дніпропетровській та Донецькій областях було затримано п’ятьох російських агентів.

Шостою фігуранткою є місцева жителька, ідеологічна прихильниця рашизму. У жовні 2023 року жінка потрапила у поле зору ФСБ через свою подругу — ще одну учасницю ворожої групи, яка наразі перебуває під вартою.

Зазначається, що зловмисниця намагалась виявити військові аеродроми та місця базування української ППО поблизу Кривого Рогу. Також вона відстежувала напрямки польотів бойової авіації ЗСУ. Щоб слідкувати за бойовою авіацією та протиповітряною обороною ЗСУ, зрадниця виходила на місцевість. Також вона намагалась виявити і приховано зафіксувати військову інфраструктуру.

СБУ затримала російську агентку, яка шпигувала за бойовими літаками ЗСУ поблизу Кривого Рогу

Фото: СБУ

Комунікацію із ворожими кураторами жінка підтримувала у месенджері. Особу кадрового співробітника ФСБ, з яким спілкувалася фігурантка, вже встановлено Службою безпеки.

"У разі виявлення "потрібних" об’єктів зловмисниця мала зафіксувати їх геолокації на електронних картах і "прозвітувати" до ФСБ. Отриману розвідінформацію агресор планував використати для підготовки повітряних ударів по "цілях" із застосуванням ракетного озброєння та дронів-камікадзе типу Shahed", — наголосили в СБУ.

До того ж правоохоронці провели обшуки у помешканні фігурантки і вилучили мобільний телефон із доказами її листувань з агресором.

"Наразі слідчі Служби безпеки повідомили затриманій про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Зловмисниця перебуває під вартою. Їй загрожує довічне ув’язнення", — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, у Києві затримали колаборанта, який постачав росіянам матеріали для будівництва "зубів дракона" на окупованій території України. Наразі чоловік перебуває під вартою.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 02.04.2024 11:59