Фото ілюстративне. Джерело: СБУ

Шпигували за ППО, підпалювали об’єкти "Укрзалізниці": у Дніпрі затримали подружжя агентів ФСБ (фото)

Служба безпеки України затримала у Дніпрі двох агентів ФСБ. Ними виявилися 40-річний місцевий мешканець і його дружина, які передавали окупантам локації української протиповітряної оборони та вчиняли підпали на "Укрзалізниці".

Про це повідомила прес-служба СБУ. Там зазначили, що фігуранти діяли в парі з чітким розподілом обов’язків під час виконання ворожих завдань.

"Наприклад, жінка розвідувала місця базування підрозділів протиповітряної оборони ЗСУ, які прикривають місто від ракетно-дронових атак рашистів. Насамперед вона намагалася виявити бойові позиції зенітно-ракетних комплексів і радіолокаційних станцій українських військ. Під час розвідувальних вилазок здійснювала фото- та відеофіксацію військових об’єктів і позначала їх координати на електронних картах. Отримані відомості передавала своєму чоловікові, а далі він месенджером пересилав розвіддані у ФСБ", — пояснили в СБУ.

Там додали, що, крім того, дніпрянин займався підпалами. Задокументовано, що він спалив релейну шафу на одній із головних ліній залізничного сполучення в регіоні. Процес загоряння агент відзняв на камеру свого телефону для "звіту" перед російським куратором.

"Надалі він мав продовжити серію підпалів на стратегічно важливих об’єктах "Укрзалізниці". Таким чином окупанти сподівалися порушити транспортну логістику Сил оборони на східному та південному напрямках фронту", — зауважили у Службі безпеки України.

Контррозвідники СБУ задокументували злочинні дії подружжя та затримали зловмисників. Також Служба безпеки провела комплексні заходи для убезпечення позицій українських військ.

За даними слідства, фігуранти розпочали співпрацювати з російською спецслужбою у червні цього року. Спочатку ФСБ дистанційно завербувала чоловіка, який потрапив на її "гачок", коли шукав швидкого заробітку на Telegram-каналах. Потім зрадник залучив до злочинної діяльності свою 36-річну дружину.

"Щоби виконати перевіркове завдання окупантів, агенти розклеювали по місту провокаційні листівки, де пропонували "легкі" гроші від рашистів. Під час обшуку в затриманих вилучено засоби підпалу, ворожі "агітки" та мобільні телефони із доказами комунікації з ФСБ", — акцентували українські силовики.

Слідчі Служби безпеки повідомили агенту та його дружині про підозри за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану;
  • несанкціоноване поширення інформації про рух, переміщення або розміщення ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану.

"Зловмисники перебувають під вартою. Зраднику загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна, його спільниці — вісім років ув’язнення", — підсумували в СБУ.

Нагадаємо, що на початку вересня Служба безпеки України та Національна поліція нейтралізували кримінальне угруповання, яке виконувало "замовлення" Росії на вчинення підпалів в Україні. Воно діяло в Херсонській, Одеській і Миколаївській областях.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 02.10.2024 11:35