Викриття інформатора ФСБ. Джерело: СБУ

Шпигував за аеродромами українських військ: у Миколаєві викрили ще одного інформатора ФСБ

Служба безпеки України затримала ще одного інформатора ФСБ за підсумками контрдиверсійних заходів у Миколаєві. Чоловік збирав розвіддані про місця базування та переміщення Сил оборони на території регіону.

Про це повідомила прес-служба СБУ. Слідство встановило, що на початку повномасштабного вторгнення він виїхав за кордон та розпочав активно підтримувати збройну агресію Росії, після чого його дистанційно завербували російські спецслужби.

"Повернувшись в Україну в березні цього року, чоловік намагався виявити можливі локації військових аеродромів із бойовою авіацією ЗСУ. Дистанційну комунікацію з російською спецслужбою підтримував через "зв’язкових". Одним із них виявився прокремлівський блогер Сергій Лебедєв (псевдонім "Лохматий"), який перебуває у тимчасово окупованому Донецьку та працює на ФСБ", — пояснили в Службі безпеки України.

У червні цього року СБУ заочно повідомила цьому блогеру про підозру в державній зраді та нейтралізувала мережу його інформаторів на Миколаївщині. Від початку повномасштабного вторгнення викрили 13 фігурантів.

"Ще одним поплічником ФСБ виявився місцевий мешканець, активний користувач Telegram-каналу "Лохматого". Під час листування з ворожим блогером його "послідовник" підтримував антиукраїнські наративи та "зливав" відомості про дислокацію Сил оборони на території регіону. Збирав "потрібні" відомості через особисті контакти та з відкритих джерел. Крім того, він обходив місцевість і приховано фіксував українські об’єкти, а потім передавав "звіт" у вигляді тексту та фотографій з прив’язкою до місцевості", — зазначили в СБУ.

Працівники Служби безпеки України задокументували злочинну діяльність російського інформатора та затримали його. Під час обшуку вилучено мобільний телефон, який він використовував для комунікації з Лебедєвим. Йому повідомлено про підозру за відповідною статтею Кримінального кодексу України та загрожує до 12 років ув’язнення.

Нагадаємо, нещодавно Служба безпеки України встановила особу російського окупанта. Він катував мирних мешканців під час окупації частини Миколаївщини. Дабраїл Юсупов разом із трьома російськими військовими з позивними "Алмаз", "Асхаб" і "Каха" викрадали мирних мешканців з приватних осель або прямо посеред вулиці.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.11.2023 11:11