Фото: ukr.radio

Шукають альтернативи А-50: Гуменюк розповіла, як росіяни здійснюють розвідку на Півдні

Після збиття українськими воїнами ворожого літака далекого радіолокаційного виявлення А-50 російські окупанти намагаються знайти альтернативу для розвідки й перемкнулися на використання дронів.

Про це повідомила керівниця Об'єднаного координаційного прес-центру Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону.

Вона зауважила, що на сьогодні ворожі війська збільшили активність розвідувальних дронів у південних регіонах.

"Вони зараз намагаються максимально замістити той А-50, що почив непланово у росіян. Зараз активність ворожих розвідувальних дронів надзвичайно висока в нашій зоні відповідальності", — сказала Гуменюк.

За словами посадовиці, протягом минулої доби понад сто дронів подібного типу було зафіксовано вздовж лінії бойового зіткнення.

"Вони намагаються збирати ту інформацію, яку вже більше не передасть А-50. І саме через це ми бачимо не специфічну активність тактичної авіації, яка більше тримається у віддалені в акваторії Чорного моря, також концентруючи свої зусилля на зборі відповідних оперативних даних", — наголосила Гуменюк.

Що відомо про збиття російського літака А-50

Українські військові 23 лютого знищили російський літак далекого радіолокаційного виявлення А-50У. Він розпочав втрачати висоту поблизу Єйська. Українські розвідники зазначили, що "цінний російський літак" збили у взаємодії з Повітряними силами Збройних сил України над Азовським морем. Вартість такого судна, яких у держави-агресора залишились одиниці, становить 350 мільйонів доларів.

Водночас ЗМІ з посиланням на джерела в Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України повідомила, що російський літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 вдалося збити із зенітного ракетного комплексу дальнього радіуса дії С-200.

Нагадаємо, речник командування Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат заявив, що збиття другого російського літака дальнього радіолокаційного виявлення А-50 — це знакова подія. Ще рік тому Повітряні сили Збройних сил України могли тільки мріяти про таке.

Водночас керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов заявив, що наразі у країни-агресорки лишилося шість літаків А-50.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.02.2024 12:38