Ілюстративне фото винищувача. Джерело: Wikipedia

Швеція може передати Україні винищувачі Gripen: в МЗС назвали умову

У Швеції розглядають сценарій передачі багатоцільових винищувачів Gripen Україні, але багато в чому це рішення залежить від того, чи увійде Королівство до складу Північноатлантичного альянсу найближчим часом.

Про це на Всесвітньому економічному форумі в Давосі сказав голова шведського Міністерства закордонних справ Тобіас Більстрем.

Відповідаючи на запитання журналістів про перспективи надходження до Києва військових літаків Gripen, дипломат зауважив, що для розв'язання цього питання відомство має створити відповідну комісію, яка продумає можливість постачання винищувачів до України.

"Ми маємо створити відповідну комісію, бо нам треба думати й про безпеку Швеції. Але знову ж таки, ми нічого не виключаємо",  зазначив дипломат.

Додамо, що, за словами речника Повітряних сил Юрія Ігната, для української авіації пріоритетом залишається отримання від західних партнерів багатоцільових винищувачів F-16. Вони необхідні для завоювання переваги в повітрі. Водночас командувач Сухопутних військ України Олександр Сирський заявляв, що Києву потрібно більше військових літаків для ведення бойових дій, таких як американські штурмовики А-10. Сирський зазначав, що A-10 дадуть вирішальну підтримку наземним військам, адже ці літаки призначені для знищення наземних цілей: танків, артилерії тощо.

Нагадаємо, Швеція уклала угоду з компанією Nammo, яка є виробником боєприпасів, щодо розширення виготовлення артилерійських снарядів на своїй території для, зокрема, постачання в Україну.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 18.01.2024 10:01