Фото ілюстративне зі соцмереж

Швейцарський парламент визнав Голодомор геноцидом українського народу

Парламент Швейцарії визнав Голодомор 1932-1933 років актом геноциду українського народу. Це важливий крок на шляху до відновлення історичної справедливості та збереження пам’яті про мільйони невинних жертв.

Про це заявив спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук.

В ухваленій заяві нижня палата парламенту — Національна рада Швейцарії — визнає систематичні дії, спрямовані на масове та цілеспрямоване вбивство голодом з наміром знищити національну, етнічну, расову чи релігійну групу, актом геноциду.

"Це справді історичне рішення. І це вкрай важливий крок на шляху до відновлення історичної справедливості та збереження пам’яті про мільйони невинних жертв", — наголосив Стефанчук.

Заяву схвалили 123 голосами, проти висловилися 58 депутатів і сім утрималися. Згідно з текстом, чотири мільйони українців, близько двох мільйонів казахів і сотні тисяч росіян загинули під час голоду в Україні 1932 і 1933 років.

"Національна рада визнає актом геноциду явно систематичні дії, що призводять до масового і цілеспрямованого голоду і вчиняються з наміром знищити національну, етнічну, расову чи релігійну групу як таку повністю або частково", — йдеться в тексті.

Голодомор визнали геноцидом українського народу парламенти близько трьох десятків країн світу, а також Європейський парламент і Парламентська асамблея Ради Європи.

Нагадаємо, 2 грудня минулого року стало відомо, що американський штат Північна Кароліна визнав Голодомор геноцидом українського народу. Керівництво штату видало офіційну прокламацію з цього приводу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 24.09.2024 16:07