Фото: Pixabay

Синоптик назвав причину аномальної спеки в Україні

В Україні до середини липня прогнозують аномально спекотну та суху погоду. Подекуди температура повітря сягатиме +40°С.

Про це повідомляє синоптик Ігор Кібальчич, пише meteoprog.com. 

За словами синоптика, нестерпна спека цього тижня в Україні є наслідком аномально спекотної та сухої повітряної маси, яка надходить до країни із пустельних регіонів Середньої Азії. Водночас на тлі високого атмосферного тиску істотних дощів не передбачається.

Проте в окремі дні у західній частині малоактивні атмосферні фронти принесуть із собою локальні зливи з грозами. Температура повітря суттєво перевищить норму, а денні максимальні значення температури місцями можуть досягти рекордних показників за весь період метеорологічних спостережень.

Водночас, Кібальчич наголошує, що такі погодні умови можуть негативно вплинути на стан здоров'я людей, а також призвести до перебоїв у подачі електроенергії.

"Щоб уникнути ризиків сонячного і теплового удару, рекомендується в денні години обмежити час перебування на відкритому сонці та в приміщеннях, що слабко провітрюються, а також вживати достатню кількість рідини", — зазначає синоптик.

Також, сильна спека та відсутність опадів призведе до надзвичайного рівня пожежної небезпеки, тому варто звести до мінімуму появу ймовірних джерел відкритого вогню на природі.

Карта погодніх умов

Джерело: Європейський центр середньострокових прогнозів погоди

Кібальчич наголошує, що на карті представлений прогноз середньої аномалії температури повітря у Європі за період з 8 по 15 липня 2024 року.

"Як бачимо, найспекотніша погода очікується в Україні та місцями у країнах Балканського півострова", — додає він.

Нагадаємо, раніше завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту держаної служби надзвичайних ситуацій і Національної академії наук України Віра Балабух повідомляла, що цього літа в Україні середня температура буде вищою за норму на один або два градуси. Найспекотніше буде в липні та в першій половині серпня, водночас суттєві й тривалі зниження температури повітря малоймовірні. Також за її прогнозом, у південних, південно-східних регіонах, а також центральних областях нашої країни ймовірний дефіцит опадів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 10.07.2024 01:09