Фото: gur.gov.ua

Ситуація на ЗАЕС: на одному з енергоблоків продовжується виток реагентів

На захопленій російськими терористами Запорізькій атомній електростанції, на п'ятому енергоблоці, триває витік реагентів із першого контуру в другий. Це сталося через злочинні дії рашистів.

Про це повідомив Енергоатом.

Зазначається, що внаслідок переведення енергоблока тимчасово окупованої ЗАЕС у "гарячий" стан стався інцидент з витоком реагентів із першого контуру реактора в другий. Водночас попри наявні порушення окупаційне керівництво не поспішає переводити блок у стан "холодного зупину", використовуючи пару, яку генерує 5-й енергоблок, для опалення та забезпечення власних потреб станції.

В Енергоатомі наголосили, що через некомпетентність російського персоналу, зокрема начальника зміни хімічного цеху, котрий втратив контроль за насиченням фільтрів спецводоочистки, вода першого контуру з розчином борної кислоти потрапляє в деаератор машзалу, а звідти знову на всі парогенератори.

"Дії рашистів є абсолютно некомпетентними. Їхні намагання вивести з ремонту енергоблок №3 та розігріти його до "гарячого" стану, щоб натомість енергоблок №5 вивести в "холодний зупин", є черговою спробою продовжити ядерний шантаж і пошкодити обладнання ще одного енергоблока АЕС", — наголосив президент ДП "НАЕК "Енергоатом" Петро Котін.

Чим загрожують злочинні дії рашистів

Такі дії окупантів можуть призвести до втрати цілісності трубок парогенераторів, що безперечно не відповідає регламенту безпечної експлуатації енергоблока АЕС.

"Своїми діями загарбники вкотре ставлять під загрозу безпеку експлуатації станції та спричиняють постійну деградацію обладнання і почастішання небезпечних випадків його відмов. А це будь-якої миті може призвести до аварійної ситуації", — додав очільник Енергоатому.

Нагадаємо, 14 листопада через некомпетентність російських загарбників і працівників "Росатому" стався частковий блекаут. Відбулося знеструмлення на шостому енергоблоці Запорізької АЕС, в результаті чого запустилися дизель-генератори та системи безпеки, які працювали 90 хвилин.

Додамо, наприкінці жовтня міський голова Мелітополя Іван Федоров заявив, що російська окупаційна "влада" погрожує до кінця грудня вигнати співробітників Запорізької атомної електростанції. Йдеться про персонал, який відмовився співпрацювати з Росією.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.11.2023 16:35