Фото: Pixabay

Скасування "ковідних" обмежень: у МОЗ пояснили, що робити із сертифікатами й чи обов'язкова вакцинація

На території України з 1 липня більше не діють карантинні обмеження через COVID-19. Тому багатьох громадян турбують питання, що робити із сертифікатами вакцинації, які раніше були обов'язковими, чи необхідно тепер робити щеплення проти коронавірусу, а також чи потрібен у разі планової госпіталізації негативний результат тестування на COVID-19.

На ці питання відповіли у Міністерстві охорони здоров'я.

Що робити із COVID-сертифікатами після скасування коронавірусного карантину?

У МОЗ пояснюють, що використання та наявність сертифіката на території України відтепер є не обов’язковими — більше не потрібно надавати документ для відвідувань публічних місць.

Однак, плануючи закордонну поїздку, необхідно заздалегідь дізнатися правила в’їзду — кожна держава ухвалює самостійні рішення про запровадження карантинних обмежень стосовно різних інфекційних хвороб.

Чи потрібно тепер обов'язково вакцинуватися від COVID-19?

Щеплення проти коронавірусу може бути проведене згідно з рішенням лікаря за бажанням пацієнта. Воно є рекомендованим, проте не обовʼязковим.

"Згідно з позиціями Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ), в Україні пацієнти можуть отримати передусім базовий курс вакцинації (дві дози для дводозних вакцин та одна доза для однодозної Jcovden (раніше Janssen)). Для відновлення імунного захисту проти COVID-19 організму рекомендовано отримання ревакцинальних (бустерних) доз. Станом на зараз, це може бути 2 курси ревакцинації", — повідомили у відомстві.

Водночас додається, що рішення щодо третьої ревакцинації проти COVID-19 Національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики розгляне на своєму найближчому засіданні.

Чи потрібен у разі планової госпіталізації негативний результат тестування на COVID-19?

Фахівці МОЗ нагадують, що оскільки COVID-19 все ще залишається особливо небезпечною інфекцією, то наразі у випадку планової госпіталізації необхідно проводити тестування на COVID-19.

Нагадаємо, Всесвітня організація охорони здоров'я 5 травня оголосила про завершення пандемії COVID-19. За даними ВООЗ, станом на 1 січня 2023 року українці отримали 34 939 868 доз вакцини проти COVID-19. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 18.07.2023 04:17