Заступник голови Нацполіції Максим Цуцкірідзе. Фото: "Цензор.НЕТ"

Скільки кримінальних справ вже відкрито проти ухилянтів: відповідь Нацполіції

Правоохоронці відкрили понад дев'ять тисяч справ за статтею про ухилення від мобілізації. Найбільше проваджень — у Закарпатській та Одеській областях.

Про це повідомив перший заступник голови Національної поліції та керівник Головного слідчого управління Максим Цуцкірідзе в інтерв'ю "Цензор.НЕТ". 

За його словами, розслідується близько 9400 проваджень щодо ухилення від мобілізації. До суду скеровано 2600 проваджень.

"Дещо повільно такі справи розглядаються в судах, ми розуміємо, що на суддів велике навантаження, але вже є й вироки. У 2022 році винесено 250 вироків, у 2023 — близько 300", — проінформував він.

Посадовець заявив, що найбільша кількість кримінальних справ щодо ухилення від мобілізації розслідується у прикордонних областях. Зокрема найбільше правопорушників викрили в Одеській, Закарпатській, Львівській та Чернівецькій областях.

"Якщо аналізувати ті вироки, які вже є, то в переважній більшості чоловіки, які ухиляються від мобілізації отримують умовні терміни покарання. Суди враховують моральний стан, якісь етичні речі, наявність родичів, які знаходяться на утриманні цих людей, дітей, їхні аргументи щодо непридатності до служби, хоча медична комісія надає довідку, що він придатний", — додав Цуцкірідзе.

Також перший заступник голови Нацполіції пояснив, що ухилянти, які отримали умовний термін, й надалі підлягають мобілізації. Якщо ж людина повторно ухилятиметься від мобілізації, то тоді вже буде реальний строк.

"Наявність досудового розслідування, навіть підозри — це не привід не служити, оскільки усе залежить від того, який запобіжний захід обраний під час розслідування та чи не буде він обмежувати людину в пересуванні", — зазначив він. 

Нагадаємо, у понеділок, 12 лютого, президент Володимир Зеленський підписав законопроекти про продовження загальної мобілізації та воєнного стану в Україні. Відповідні документи опубліковано на сайті Верховної Ради.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.02.2024 03:27