Повернення українських полонених додому. Джерело: Telegram-канал Дмитра Лубінця

У Координаційному штабі повідомили, скільки полонених перебувають у руках окупантів і яка частка з них цивільні

За 49 обмінів полоненими між Україною та Росією на Батьківщину повернувся 2 681 український військовий. До того ж із країни-агресорки повернули й 147 цивільних.

Про це повідомив "Укрінформ" із посиланням на заяву представника Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Юрія Таранюка під час засідання Ради з питань прав людини, гендерної рівності та різноманіття при МЗС України.

"Мета Координаційного штабу — повернути в Україну всіх і кожного з російського полону. Це стосується і цивільних, і військовополонених. Наразі проведено 49 обмінів і повернуто додому 2 828 осіб, з них 2 681 — військовий. Повернуто і 147 цивільних осіб. У полоні наразі перебувають більше як вісім тисяч осіб, це де ми знаємо, що це полон. І з цього числа понад 1 600 осіб — цивільні", — зазначив він.

За його словами, десятки тисяч людей — це й цивільні, й військовополонені — наразі перебувають у статусі "зниклий безвісти", тобто йдеться про пошук особи.

"Якщо брати тенденцію, то з понад вісім тисяч осіб, які перебувають у полоні, підтверджених Росією через Червоний хрест — лише більш ніж половина. Іншу інформацію отримано тим чи іншим способом — від звільнених полонених тощо", — заявив представник Координаційного штабу.

Таранюк додав: це свідчить про те, що є стійка тенденція Росії в порушення всіх норм гуманітарного права не повідомляти та не фіксувати стан полону.

"Відповідно, з тих десятків тисяч людей, які перебувають у стані безвісти зниклих, величезна частина насправді це теж полон", — пояснив він.

Нагадаємо, що Таранюк також розповів про те, що в Україні незабаром відкриють новий табір для утримання російських військовополонених. Він стане вже третім спеціалізованим місцем подібного типу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.01.2024 08:24