Фото: росЗМІ

Скільки ще триватиме наступальна операція росіян на фронті: прогноз ISW

Наступальна операція військ країни-агресорки на фронті в Україні може завершитися вже найближчими місяцями. Ворог буде активно штурмуватиме позиції Збройних сил до утворення сезонної багнюки.

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

"Російське військове командування, ймовірно, наказало російським силам вести відносно високий темп механізованих штурмів в Україні, щоб досягти значного тактичного прогресу до того, як брудна місцевість восени 2024 року обмежить механізовані маневри. Погані погодні умови восени 2024 року та на початку зими 2024-2025 років, ймовірно, ускладнять і обмежать маневр як механізованих, так і піхотних сил, але російські війська можуть намагатися підтримувати свій послідовний наступальний тиск на сході України", — зауважили фахівці.

Наразі окупанти посилюють використання бронетехніки на полі бою, зокрема на Харківському та Покровському напрямках, щоб скористатися сухою дорогою та місцевістю до того, як дощова сезонна погода спричинить багнюку. Також рашисти відновили відносно великі механізовані атаки вздовж лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна з кінця вересня 2024 року.

"Російські війська покладаються на невеликі піхотні групи, які просуваються під прикриттям вітрозахисних лісосмуг у відкритих полях від населеного пункту до населеного пункту, особливо в напрямку Покровська", — зауважили в Інституті.

На думку аналітиків, війська країни-агресорки зробили все можливе, аби повернути собі ініціативу на всій території бойових дій восени 2023 року, коли погодні умови були не сприятливими для проведення механізованих наступальних операцій, і, можливо, намагатимуться утримати ініціативу на цій території за допомогою послідовного наступального тиску восени 2024 року за схожих погодних умов.

"Погані погодні умови, які обмежують маневр на полі бою, ймовірно, сприятимуть кульмінації, але кульмінація російської наступальної операції "Літо 2024" не обов'язково призведе до повного припинення послідовних російських наступальних дій на всій території Східної України восени 2024 року і на початку зими 2024-2025 років. Російські війська мають усталену модель ведення бойових дій після кульмінаційних точок, а також ведення бойових дій за несприятливих погодних умов", — йдеться у звіті ISW.

Нагадаємо, 9 жовтня речник Сил оборони Півдня України Владислав Волошин заявляв, що російські загарбники активізували розвідувально-пошукові дії на Запорізькому напрямку. Окупанти можуть розпочати штурмові дії на цій ділянці фронту приблизно через тиждень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.10.2024 07:07