Фото ілюстративне. Джерело: ns-plus.com.ua

Скільки українців перебувають у розшуку від початку "великої війни": Лубінець назвав цифру

Понад 52 тисячі людей перебувають у розшуку від початку повномасштабного вторгнення російських окупантів. Серед них — понад 3 676 зниклих дітей.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець із посиланням на результати нового аналітичного дослідження від Texty.org.ua.

Він зазначив, що від 24 лютого 2022 року вважаються зниклими безвісти 52 673 особи, близько 37 000 із них — за особливих обставин. За цей же час зафіксовано 3 676 фактів зникнення дітей.

"В умовах повномасштабної війни, будь-яка інформація, що може допомогти родичам зниклих їх знайти, є критично важливою", — наголосив омбудсмен.

За його словами, саме завдяки відкритим даним створюються алгоритми розшуку:

  • знаходять громадян України за кордоном або в полоні через міжнародні та гуманітарні місії;
  • співпрацюють державні установи, неурядові організації та громадськість;
  • попереджаються та виявляються випадки шахрайства з документами безвісти зниклих осіб;
  • фіксуються злочини окупантів.

"Найбільше горе, яке приносить загарбницька війна Росії проти України — це людські втрати. Ми маємо робити все можливе, аби країна-терорист понесла відповідальність за кожне зруйноване життя українського народу!" — підсумував Дмитро Лубінець.

Нагадаємо, що ще з травня минулого року в Міністерстві внутрішніх справ запрацював Єдиний реєстр зниклих безвісти осіб. Туди вносяться всі дані про людей, яких не можуть знайти.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.05.2024 13:04