Омбудсмен Дмитро Лубінець. Джерело: Ukraine Media Center

Скільки українських дітей депортували рашисти з ТОТ: Лубінець назвав приголомшливі цифри

Росія викрала з тимчасово окупованих територій України понад 20 тисяч дітей. Станом на сьогодні ризик депортації залишається досить високим. 

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець на третьому пленарному заході Міжнародної коаліції за повернення українських дітей.

За його словами, РФ незаконно вивезла з України понад 20 тисяч дітей. Проте існує високий ризик депортації ще 1,5 мільйона дітей, які залишаються на ТОТ. Примусово переміщеним та депортованим змінюють персональні дані для того, щоб рідні не змогли їх віднайти та повернути додому.

"Наших дітей навіть відправляють у так звані "табори перевиховання", де зомбують російською пропагандою. Тільки уявіть: наших дітей змушують заперечувати своє українське походження. Нам відомі факти, що вивезені до РФ українські діти-сироти отримують неналежну медичну допомогу та мають не гідні умови перебування", — наголосив Лубінець.

Омбудсмен зазначив, що Україна самостійно займається пошуком і перевіркою місця перебування дітей, розшуком їхніх родичів і залученням до цього процесу сімейних форм виховання. Також уряд працює над удосконаленням правових механізмів та співпраці між державними органами для захисту прав дітей та їх повернення додому.

"Зокрема, були ухвалені дві ключові постанови, які є важливими кроками у налагодженні внутрішніх процесів, спрямованих на повернення депортованих українських дітей, а також забезпечення їхніх прав після повернення", — пояснив він.

Також посадовець підкреслив, що Росія свідомо гальмує процес повернення українських дітей та закликав світ до більш рішучих дій, адже всі причетні до викрадення мають бути притягнуті до відповідальності.

"Для України міжнародна підтримка є життєво необхідною, тож закликав усіх наших партнерів продовжувати працювати спільно і посилювати тиск на Росію. Її дії мають бути визнані міжнародним злочином", — наголосив уповноважений.

Нагадаємо, напередодні в СБУ заявили, що ватажок окупаційного терористичного угруповання "Донецька народна республіка" Денис Пушилін отримав підозру. Він причетний до депортації 31 української дитини до пансіонату президента Росії Володимира Путіна.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 02.10.2024 16:40