Дмитро Лубінець. Джерело: Telegram омбудсмена

Скільки в Україні зареєстровано випадків сексуального насильства з боку окупантів: вражаючі цифри

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну правоохоронні органи задокументували майже 300 випадків сексуального насилля проти цивільних громадян з боку рашистів. 

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець під час виступу на заході Спеціальної доповідачки ООН Еліс Едвардс на тему сексуальних катувань під час збройних конфліктів.

"Російських солдатів не зупиняє ні вік, ні стать. Вони вчиняють сексуальне насильство проти українських дітей, жінок, чоловіків", — заявив він.

За його словами, наразі зафіксовано 292 факти сексуального насильства внаслідок збройного конфлікту. Найбільше злочинів окупанти вчинили у Херсонській, Донецькій, Київській і Харківській областях.

Також Лубінець розповів про роботу Офісу омбудсмана із захисту прав постраждалих. Він наголосив, що пріоритет України — допомога людині, а також співпраця з відповідними органами задля фіксування воєнних злочинів та збору доказів за міжнародними стандартами. Для України важливо, аби дії злочинця були доведені та покарані.

"Раніше пані Еліс відмітила свою готовність сприяти у розслідуванні випадків сексуальних тортур та насильства через збройну агресію РФ. Запевнив спецдоповідачку, що ми готові та надалі співпрацювати та підтримати її візит до України для збору необхідних відомостей. Ми маємо робити все, щоб захистити й полегшити страждання тих, для кого ця війна змінила життя на "до" і "після", — заявив він.

Нагадаємо, в Україні діє перший портал повідомлень про матеріали, пов’язані із сексуальним насильством над дітьми в мережі, — StopCrime. Повідомити про можливий злочин на тему сексуального насильства над дітьми в Інтернеті можна за посиланням: https://stopcrime.ua/net-crime.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 15.05.2024 20:21