Фото: Wikipedia

Скільки винищувачів F-16 потрібно Україні, щоб переламати хід війни: дані Міноборони

Щоб суттєво переламити хід війни в України, Збройним силам достатньо двох-трьох ескадрилій сучасних винищувачів F-16. Це зокрема, 24-36 одиниць техніки.

Про це повідомила прес-служба Міністерства оборони, передає "Громадське".

"Передача кількох одиниць цієї техніки не дасть бажаного ефекту... Наприклад, дві-три ескадрильї F-16 сьогодні суттєво вплинули б на перебіг бойових дій — це повністю змінило б ситуацію на фронті", — зауважили в Міноборони.

У Міноборони зазначили, що спочатку в Україні для F-16 потрібно адаптувати інфраструктуру, а українські пілоти та інженери мають пройти навчання на західній техніці. Після цього авіаційні підрозділи зможуть увійти до України. Крім того, літаки потрібно буде розосередити оперативними аеродромами, щоб швидко реагувати на зміни в повітрі в різних напрямках, йдеться в повідомленні.

"Відповідно, пари чи ланки винищувачів чергуватимуть на північному, південному, східному напрямках та в центрі країни, швидко злітаючи на перехоплення повітряних цілей, або реагуючи на погрози, що виходять з-за меж території України", — додали у Міноборони.

Винищувачі F-16 для України: що відомо

Україна неодноразово закликала партнерів надати F-16 і далекобійні ракети. Вперше до союзників з приводу цього звернувся 20 січня на зустрічі у форматі "Рамштайн" президент України Володимир Зеленський

Речник Повітряних сил Юрій Ігнат пояснював, що F-16 можуть допомогти закрити небо над Україною і збивати крилаті ракети рашистів. Ці винищувачі є легкими, мають бойовий радіус 550 км (озброєні шестиствольною авіаційною гарматою, яка може нести до шести керованих ракет ближнього бою) й можуть набирати швидкість до 2410 км/год.

Міністр оборони Олексій Резніков заявляв, що союзники України, які блокували надання винищувачів, змінюють своє ставлення щодо цього. Нідерланди вже заявили, що готові розглянути передачу Україні винищувачів F-16 після отримання відповідного запиту від Києва.

Нагадаємо, британський прем'єр Ріші Сунак та його нідерландський колега Марк Рютте провели переговори щодо створення коаліції із закупівлі F-16 для України. Чиновники домовилися про активну співпрацю.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.05.2023 15:45