Фото: "Вікіпедія"

Скільки винищувачів F-16 отримає Україна від Нідерландів: відповідь міністерки оборони

Міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен заявила, що її країна має намір передати Україні більше як 20 винищувачів F-16. Перші поставки мають відбутися вже цього року.

В інтерв'ю "Укрінформу" посадовиця розповіла, що на сьогодні все залежить від підготовки українських пілотів і технічного персоналу.

"Загалом ми збираємося передати 24 винищувачі F-16. Вони будуть передані Україні, як тільки все буде готово. Цей момент залежить від підготовки українських пілотів і технічного персоналу, а також, звісно, від інфраструктури", — зазначила Оллонгрен.

Водночас очільниця оборонного відомства Нідерландів зазначила, що передача винищувачів F-16 українським воїнам є заслугою не тільки її країни, а результатом спільної роботи з Данією, США, Україною та іншими державами.

"Це важко, це складно, але це станеться. Наша коаліція сподівається, що вже цього літа ми зможемо почати постачання винищувачів F-16, спочатку данських, а потім і нідерландських", — додала Оллонґрен.

Оллонґрен також зауважила, що обговорювала питання передачі Україні F-16 разом з прем'єром Марком Рютте.

"На мою думку, має значення те, що ми разом зі США та Данією змогли ухвалити це рішення. Відтоді ми дуже наполегливо працювали, щоб забезпечити його виконання", — додала міністерка.

Нагадаємо, раніше генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявляв, що постачання літаків F-16 є одним із прикладів значної військової підтримки України з боку союзників по НАТО. Винищувачі лише розширять можливості України, але кардинально змінити ситуацію на полі бою повинні українські військові.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.04.2024 17:54