Єнс Столтенберг, Фото: nato.int

"Це не срібна куля, яка може все змінити": Столтенберг розповів, наскільки F-16 допоможуть Україні

Постачання літаків F-16 є одним із прикладів значної військової підтримки України з боку союзників по НАТО. Винищувачі лише розширять можливості України, але кардинально змінити ситуацію на полі бою повинні українські військові.

Таку заяву зробив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в інтерв'ю виданню Bild.

На запитання, чи зможуть F-16 змінити ситуацію в Україні, Столтенберг зауважив, що ці літаки значною мірою зможуть змінити ситуацію на полі бою в Україні.

"Я думаю, той факт, що союзники по НАТО постачають F-16, а також навчають пілотів і постачають озброєння для F-16, є ще одним прикладом значної військової підтримки України з боку союзників по НАТО. Але жодна система не змінить ситуацію на полі бою...Це не срібна куля, яка може змінити військовий конфлікт", — зазначив він.

Проте, за його словами, F-16 важливі. Вони ще більше розширюють можливості України.

"Тому я вітаю те, що зараз над цими постачаннями працюють, як і над підготовкою пілотів і технічного складу для F-16", — наголосив генеральний секретар НАТО.

Водночас Столтенберг зауважив, що час відіграє роль в Україні, а він завжди підтримує всі ініціативи, які можуть пришвидшити постачання допомоги, проте у випадку з літаками F-16 ситуація дещо складніша.

"Варто пам'ятати, що постачання F-16 вимагає часу. І не тільки для підготовки самих літаків, а головним чином тому, що важливо мати підготовлених пілотів. Та не тільки пілотів. Саме обслуговування та підтримка всієї системи, а також технічні ресурси дадуть змогу F-16 стати справді справним засобом. Для цього потрібно багато штатного персоналу. А для його підготовки потрібен час", — підсумував генеральний секретар НАТО.

Нагадаємо, що 23 березня Міністерство оборони Великої Британії показало групу українських пілотів, які завершили один з етапів навчань на винищувачах F-16. Тепер вони вирушають до Франції.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.04.2024 21:18