Фото: Anadolu Agency

Скільки "воєнних мігрантів" не повернеться в Україну: прогноз Інституту демографії

Після завершення війни в Україну повернеться частина мігрантів. Проте не більше від половини.

Про це заявила директорка Інституту демографії та соціальних досліджень імені Птухи Елла Лібанова на форумі Human capital UA в середу, передає "Інтерфакс-Україна".

"Частина військових мігрантів повернеться. Сподіваюся, що зможемо повернути половину. Більше — навряд чи", — зазначає вона.

За її словами, діаспора — це не тільки ті, хто виїхав кілька поколінь тому, це, зокрема, і громадяни, які виїхали два роки тому через війну. Вона говорила про них не як про біженців, а як про мігрантів.

"Вони можуть забезпечити нам не тільки інвестиції, не тільки в цьому їх цінність. Головне, щоб вони формували позитивний імідж України та українців за кордоном", — наголошує Лібанова.

Варто додати, що організатори обговорення Human Capital UA в описі події зазначили, що понад шість мільйонів українців стали вимушеними мігрантами через війну. Це призвело до скорочення робочої сили на 22%.

Нагадаємо, за результатами досліджень кількість українців, які не планують повертатися додому з-за кордону, зросла удвічі за останній рік. Частка біженців, які хотіли б залишитися на новому місці проживання, збільшилася з 8% до 18%.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.10.2023 19:17