Фото: "Слово і діло"

Скільки жінок служать в ЗСУ: у Міноборони назвали вражаючі цифри

Станом на теперішній час у лавах Збройних сил України служить майже 70 тисяч жінок. Більшість із них перебувають на військових посадах.

Про це повідомила державний секретар Міністерства оборони України Людмила Дараган на міжнародному семінарі з питань гендерної рівності, передає прес-служба відомства.

Так, за її словами, загальна чисельність жінок у Збройних силах України становить 68 тисяч, з них військовослужбовиць — понад 48 тисяч. Безпосередньо в зоні бойових дій перебувають близько п'яти тисяч військовослужбовиць.

"Сьогодні жінки всюди — тримають тил, працюють на важких посадах, воюють в лавах ЗСУ. Вони доводять, що оцінювати людей потрібно за їхніми можливостями, ефективністю та розумом, а не за статтю", — наголосила вона.

Дараган зазначила, що протягом останніх років вдалося впровадити зміни у гендерній політиці Міноборони. Зокрема, спираючись на власний досвід проходження служби, вона підкреслила, що у 2018 році жінки отримали можливість проходити службу на бойових спеціальностях. Проте ця можливість тривалий час залишалася нереалізованою.

"Самого закону виявилося недостатньо. Існував ще й наказ з грифом ДСК, що регламентував офіцерські посади для жінок та чоловіків окремо. У 2022 році, після зміни цього наказу, вдалося подолати ці перепони", — заявила посадовиця.

Крім того, вдалося покращити рівень речового забезпечення військовослужбовиць. Наприклад, у 2023 році з'явилася літня жіноча військова форма — до цього була доступна лише парадна.

Нагадаємо, в Україні громадянам призовного віку можуть дозволити ставати на військовий облік в режимі онлайн. За даними Міноборони, це можна буде зробити за допомогою засобів електронної ідентифікації.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 27.09.2024 19:50