Фото: росЗМІ

Скількох росіян Путін хоче зробити новим гарматним м'ясом на фронті: дані The Washington Post

Керівництво Російської Федерації вирішило відмовитися від нової хвилі мобілізації, замінивши її вербуванням більш ніж 400 тисяч добровольців на війну в Україні. Кремль боїться спричинити народне невдоволення всередині країни.

Про це пише The Washington Post на основі матеріалів Пентагона після масштабного "зливу".

Російські урядовці стурбовані, що це посилить проблему з дефіцитом кадрів у цивільній економіці РФ.

За даними Західної розвідки, Росія почала вторгнення в лютому 2022 року силами близько 150 тисяч осіб. Минулої осені в результаті "часткової мобілізації "було призвано понад 300 тисяч осіб, і ще 50 тисяч, як вважають, воюють в Україні у складі групи найманців "Вагнера", включаючи засуджених, завербованих з в'язниць. Також певна кількість чоловіків була насильно призвана в загони "ЛДНР" для участі в бойових діях на боці агресора: ці дані російська сторона не афішує.

За оцінками США, Росія втратила від 189 500 до 223 000 осіб, з яких убитими — до 43 тисяч. Тобто за найскромнішими оцінками, близько половини з приблизно 500 тисяч солдатів, розгорнутих або призваних за останні 15 місяців, все ще залишаються в строю. Проте ніяких значних територіальних успіхів з літа минулого року Росія не добилася. Цей факт змушує Кремль нарощувати чисельність військ.

Нова хвиля мобілізація може ще більше дестабілізувати економіку країни, яка і без того перебуває під тиском західних санкцій. Часткова мобілізація минулої осені викликала масовий витік з країни чоловіків боєздатного віку, що призвело до скорочення як робочої сили в економіці, так і потенційних призовників.

Сьогоднішні плани передбачають залучення регіональних губернаторів, на яких і покладено завдання з організації вербувальних кампаній. Такі дії були спрямовані, щоб захистити Путіна від негативної реакції населення на вербування солдатів.

"Видиме політичне небажання віддавати наказ про подальшу мобілізацію для заповнення втрат російських збройних сил в Україні змушує високопоставлених чиновників розглядати менш централізовані стратегії розв'язання проблеми нестачі особового складу", — йдеться в документі Пентагона від 17 лютого.

Нагадаємо, російські чоловіки призовного віку почали отримувати повістки з погрозами. До них можуть застосувати "обмежувальні заходи" у разі неприбуття до військкомату.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 27.04.2023 14:47