Фото: Офіс генерального прокурора

Скількох росіян вже визнали винними за воєнні злочини в Україні: заява генпрокурора

Українські суди визнали винними у скоєнні воєнних злочинів вже понад 50 росіян. Усього вдалося встановити й оголосити підозру 300 й 200 громадянам країни-агресорки відповідно.

Про це повідомив генеральний прокурор Андрій Костін в ефірі телемарафону.

"Понад 300 людей (росіян, — ред.), які встановлені і є підозрюваними. Це не тільки ідентифіковані потенційні злочинці російські, але є докази, які підтверджують, що саме ці люди скоїли той чи інший злочин. Понад 200 вже пред’явлено обвинувачення, тобто ми завершили слідство, зібрали достатньо доказів і передали ці матеріали до суду. І вже більш як 50 росіян, які визнані винними українськими судами", — зазначив він.

Костін додав, що для когось 50 вироків — це небагато, однак у спілкуванні міжнародні партнери дивуються такій великій їхній кількості й тому, що під час війни Україна не лише документує злочини, але й розслідує їх і передає в суди.

Він наголосив, що хоча такі процеси проходять заочно, для потерпілих важливо знати, що провина агресора доведена.

За словами генпрокурора, Україна разом із партнерами розробляє "стратегічні документи" щодо того, "як проводити розслідування таких справ, щоб уніфікувати практику".

Відомо, що лише на Київщині поліція задокументувала понад 12 тисяч воєнних злочинів з боку загарбників. Як повідомляв начальник Головного управління Нацполіції в Київській області Андрій Нєбитов, переважна більшість — це порушення законів та звичаїв ведення війни. Більшість цих кримінальних проваджень передані до СБУ.

Нагадаємо, 3 липня у Гаазі офіційно розпочав свою роботу Міжнародний центр з переслідування за злочин агресії проти України (ICPA). До його складу входять прокурори з України, ЄС, США та Міжнародного кримінального суду.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.07.2023 01:16