Фото ілюстративне. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Слідчі вивчатимуть секретні документи у справі щодо прориву окупантів на Харківщині

Для встановлення винних у справі про прорив російських військ у Харківській області необхідно вивчити секретні документи. При цьому вище військове керівництво України сприяє розслідуванню.

У цьому запевнив перший заступник директора Державного бюро розслідувань (ДБР) Олександр Удовиченко під час інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна". Зокрема, він розповів, що для встановлення істини у цій справі слідчим і експертам необхідно дослідити масу документів.

"Усі ці документи секретні. Що це за собою тягне? Ускладнену процедуру їх вилучення, отримання, доступу до документів слідчих і експертів. Цих документів дуже багато, вони специфічні, зберігаються в різних місцях, а деякі банально неможливо вилучити, тому що зараз вони використовуються — без них можуть бути паралізовані якісь процеси на лінії фронту", — розповів Удовиченко.

За словами першого заступника директора ДБР, наразі у справі допитано 104 особи.

"Це військове керівництво, бійці, які безпосередньо перебували на полі бою, багато інших людей. Деяких допитували по три-чотири рази", — уточнив він.

Раніше деякі експерти зазначали, що первісна поява інформації про кримінальне провадження з посиланням на реєстр судових рішень, а не на ДБР, може означати бажання приховати сам факт розслідування.

"Рішення в реєстрі судових рішень можна просто закрити. Це раз. По-друге, реєстр — хороший інструмент подання меседжу суспільству — будь ласка, читайте, ми не приховуємо, розслідуємо. Якщо ми не закривали це рішення суду, це означає, що і не приховували факт кримінального провадження", — відреагував на такі звинувачення Удовиченко.

Перший заступник директора ДБР запевнив, що справу розслідують об'єктивно в найкоротші терміни.

"Актуальність і важливість справи очевидна. Щотижня керівництво того чи іншого правоохоронного органу виїжджає на місце, щоби тримати на контролі перебіг розслідування. Я як організатор слідчого процесу дуже вдячний головнокомандувачу — він сприяє розслідуванню, зацікавлений у тому, щоби ми розібралися", — наголосив Удовиченко.

Він звернув увагу на те, що, за законом, якщо постанову суду про тимчасовий доступ не виконують, то слідчі мають право прийти з обшуком.

"Змоделюймо ситуацію: обшук на режимному військовому об'єкті під час війни. Це вже занадто… Але я впевнений, що якби не було волі, бажання встановити істину, то з’явилася би маса відмовок, щоби не давати нам документи. Повна відкритість і сприяння допомагають у швидкості розслідування", — наголосив перший заступник директора ДБР.

Нагадаємо, наприкінці травня аналітики американського Інституту вивчення війни повідомили, що російські війська, ймовірно, стримують резерви 11-го, 44-го та Шостого військових формувань, щоб створити Північне угруповання ближче до його запланованої кінцевої чисельності. Ці сили готуються до чергового наступу на півночі Харківської області.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 04.06.2024 12:38