Фото ілюстративне. Джерело: Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Окупанти накопичують резерви для другої хвилі наступу на Харківщину: в ISW оцінили можливості росіян

Російські війська, ймовірно, стримують резерви 11-го, 44-го та Шостого військових формувань, щоб створити Північне угруповання ближче до його запланованої кінцевої чисельності. Ці сили готуються до чергового наступу на півночі Харківської області.

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

За даними аналітиків, російське військове командування, можливо, чекає на можливість активізувати наступальні операції та перейти до другого етапу операції, оскільки його плани вимагають угруповання чисельністю від 50 до 70 тисяч осіб. Російські війська, ймовірно, мають намір розпочати другу фазу своєї наступальної операції на півночі Харківської області після запланованого захоплення Вовчанська, хоча позиційні бої та можливі українські контратаки можуть вимагати від російських військ провести ще одну хвилю посилених наступів у цьому районі для завершення захоплення Вовчанська.

Російські війська нині прагнуть створити "буферну зону" на півночі Харківської області та просунутися в межах досяжності ствольної артилерії Харкова, і неясно, яку мету підтримуватиме другий етап операції, чи є у російських сил амбітніша оперативна мета. Північне угруповання військ, навіть при верхній межі заявленої кінцевої чисельності, відчуватиме брак живої сили, необхідної для проведення успішної операції з охоплення, оточення або захоплення міста Харкова.

Ситуація на фронті

За даними Генштабу, станом на вечір 25 травня на Харківському напрямку російські загарбники продовжують здійснювати штурмові дії. Шість ворожих атак українські воїни успішно відбили, чотири ще тривають. Окупанти не полишають спроб тиснути на оборонні рубежі українських захисників на Куп’янському напрямку. Безрезультатно намагаються покращити своє тактичне положення в районах М’ясожарівки та Новоєгорівки. Загалом наростили кількість штурмових дій на цьому напрямку до 14. Половину з них підрозділи Сил оборони успішно відбили, сім ще тривають.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський 25 травня заявив, що російські загарбники втратили у вісім разів більше солдатів у порівнянні з Україною під час наступу на Харківську область, який розпочався понад два тижні тому. Глава Кремля Володимир Путін не цінує життя своїх громадян — як цивільних, так і військових.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.05.2024 08:42