Фото: соцмережа X Бріджит Брінк

Смерть журналістки Рощиної в російському полоні: з'явилась реакція США

Посол Сполучених Штатів в Україні Бріджит Брінк заявила, що смерть української журналістки Вікторії Рощиної у російському полоні є нагадуванням про те, як країна-агресор поводиться з нелояльними до свого режиму медійниками.

Про це Брінк написала у своїй соцмережі X. Посол США наголосила у своєму дописі, що "глибоко стривожена" звісткою про загибель журналістки Вікторії Рощиної у російській в'язниці.

"Її трагічна смерть привертає увагу до того, що у Росії тривають викрадення та ув’язнення медійників, кричущий наступ на незалежні ЗМІ та правду. Росія буде відповідати за це", — йдеться у заяві Бріджит Брінк.

США відреагували на загибель журналістки Рощиної в російському полоні

Скріншот з соцмережі X Бріджит Брінк

Що відомо про Вікторію Рощину

Відомо, що журналістка перебувала на фронті з початку російського вторгнення в Україну. Вона публікувала свої роботи в незалежних ЗМІ, зокрема в "Українській правді", "Громадському" та "Радіо Вільна Європа". Упродовж своєї майже десятирічної журналістської кар'єри вона висвітлювала такі складні й часто небезпечні теми, як злочинність, суди та права людини.

У березні 2022 року Рощина була затримана російськими військами та протягом 10 днів перебувала в Бердянську. 27 липня для того, щоб потрапити на окуповану територію, журналістка вирушила з України до Польщі. Вона планувала через Росію дібратися на окупований Схід України за три дні. Під час останнього дзвінка вона розповіла, що пройшла кілька днів прикордонних перевірок, але не сказала, де саме перебуває.

Нагадаємо, Офіс генерального прокурора докваліфікував кримінальне провадження щодо зникнення української журналістки Вікторії Рощиної у Росії. Наразі відкрито провадження за фактом воєнного злочину, поєднаного з умисним вбивством.

Раніше виконавча директорка громадської організації "Медійна ініціатива за права людини" Тетяна Катриченко повідомила, що українську журналістку Вікторію Рощину, смерть якої нещодавно була підтверджена, окупанти утримували у СІЗО №2 міста Таганрог Ростовської області Російської Федерації. Цей ізолятор відомий найжорстокішими тортурами.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.10.2024 20:18