Сьогодні відбулася зустріч представників 40 країн щодо допомоги Україні: про що домовились

26 КВІТНЯ 2022 21:45

У вівторок, 26 квітня, міністри оборони 40 держав світу зібрались на найбільшій військовій закордонній базі США у світі – у німецькому містечку Рамштайн, щоб обговорити підтримку України у війні з РФ. 

Як пише TrueUA, американська делегація прибула туди одразу після візиту до Києва. На зустрічі був присутній міністр оборони України Олексій Резніков. Він ознайомив колег із ситуацією на полі бою, з військовими потребами української армії. 

Другий великий блок питань – як світ може допомогти Україні зараз. Міністр оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт повідомила, що її країна передасть Україні зенітні танки Gepard. Також Ламбрехт заявила про скасування Німеччиною табу відправляти зброю в кризові регіони. 

"Ми виділяли зброю з резервів Бундесверу настільки, наскільки могли. Але запаси наші – лімітовані, оскільки на нашій армії заощаджували роками. Потім ми пішли шляхом обміну, коли одна країна виділяє зброю радянського зразка, а ми поступово закриваємо цю прогалину. А також ми вирішили допомогти танковими системами Gepard. Це саме те, що Україна зараз потребує – захистити своє небо системами із землі", – заявила вона.

Міністр оборони США Ллойд Остін після зустрічі на авіабазі "Рамштайн" розповів, що такі зустрічі відбуватимуться щомісяця. Це необхідно для того, щоб краще координувати зусилля з постачання Україні необхідного озброєння. 

Остін закликав країн-партнерок не зволікати з наданням зброї Україні, оскільки найближчі тижні війни будуть ключовими у протистоянні з російськими окупантами.

"Я знаю, що ми всі сповнені рішучості зробити ще більше, щоб посилити координацію наших зусиль. Я з радістю оголошую, що сьогоднішня зустріч перетвориться на щомісячні зустрічі контактної групи з самооборони України. Контактна група дозволить країнам активізувати зусилля, координувати нашу допомогу і зосередитись на перемозі у нинішній боротьбі та подоланні майбутніх труднощів", – сказав Ллойд Остін. 

Він додав, що наступні зустрічі будуть особистими або відбуватимуться в онлайн-форматі. 

Нагадаємо, 21 квітня президент США Джо Байден оголосив про новий пакет військової допомоги Україні у розмірі 800 мільйонів доларів. Цей пакет міститиме артилерійські системи, гаубиці та боєприпаси до них, тактичні дрони. 

Світ, 26.04.2022 21:45