Фото: Офіс президента України

Союзники Києва вважають конструктивною участь Пекіна у зустрічі в Джидді, — FT

Європейські посадовці вважають, що участь Китаю у зустрічі радників лідерів держав щодо української Формули миру в Джидді (Саудівська Аравія) 5-6 серпня є конструктивною. Вони називають присутність Пекіна на саміті переломом у бік Києва.

Про це повідомляє Financial Times із посиланням на європейських посадовців.

Джерела видання зазначають, що своєю присутністю Китай дав зрозуміти, що готовий брати участь у подальших міжнародних переговорах щодо врегулювання війни в Україні. І хоч, пише FT, зустріч у Джидді завершилася без конкретних зрушень, але участь Пекіна стала головною подією серед учасників заходу.

Зазначається, що союзники України привітали "конструктивну" участь Китаю в форумі у Саудівській Аравії, куди не запросили представників РФ. Один з європейських дипломатів заявив, що Китай "має конструктивний вигляд" і "прагне показати, що (він, — ред.) не Росія". "Сама присутність Китаю показує, що Росія стає все більш і більш ізольованою", — сказав він.

Інший європейський посадовець сказав, що Китай "брав активну участь і позитивно поставився до ідеї третьої зустрічі на цьому рівні".

Саміт у Джидді

У Саудівській Аравії 5-6 серпня відбулася зустріч дипломатичних радників із національної безпеки та політичних директорів зовнішньополітичних відомств провідних країн світу. Головна тема зустрічі — обговорення ключових принципів відновлення сталого й справедливого миру для України. Загалом у Джидді було представлено понад 40 держав, що майже втричі більше, ніж на консультаціях у Копенгагені.

В Офісі президента України наголосили, що саміт у Саудівській Аравії став кроком до практичної реалізації мирних ініціатив, запропонованих Києвом. Сторони погодилися продовжити роботу на різних представницьких рівнях задля встановлення справедливого та всеосяжного миру.

Також повідомлялось, що під час саміту у Саудівській Аравії учасники досягли згоди щодо основи мирної угоди для України.

Раніше видання The New York Times повідомляло, що Україна на зустрічі в Саудівській Аравії зробить новий дипломатичний поштовх, щоб послабити Росію. Наша держава планувала заручитися підтримкою десятків країн, які залишалися осторонь війни.

Нагадаємо, Індія може прийняти наступний раунд мирних переговорів щодо України. Саміт країн "Великої сімки" заплановано на вересень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 07.08.2023 03:36