Фото: Офіс президента

Союзники тиснуть на Байдена, щоб прискорити членство України в НАТО, — The New York Times

Деякі члени НАТО хочуть встановити графік приєднання України, але лише після того, як закінчиться війна. У президента Сполучених Штатів Америки Джозефа Байдена є власний погляд на розвиток подій.

Про це повідомляє The New York Times.

Президент Байден останні 16 місяців використав будь-яку нагоду, щоб показати єдність НАТО щодо України. Але з одного ключового питання Байден виявився дещо ізольованим усередині Альянсу: коли та як Київ приєднається до нього.

Президент США, який з обережністю ставився до того, щоб ув'язати НАТО у пряму війну з Москвою, прагнув зберегти статус-кво більш ніж десятирічної давності: розпливчаста обіцянка, що Україна, нині, можливо, найпотужніша військова сила в Європі, зрештою в результаті приєднається до НАТО, але без встановленого графіка.

Тепер серед союзників розгорілися дебати, які здійснюють тиск на Байдена, щоб той підтримав значно швидший і надійніший шлях до членства для України. Для Байдена всі варіанти пов'язані зі значним ризиком, оскільки його бажання не допустити виникнення будь-яких розколів у НАТО протиставляється його вказівці своєму штабу "уникати Третьої світової війни".

Багато союзників, особливо країн, що межують з Росією, хочуть надати Україні тверду політичну відданість членству напередодні саміту НАТО наступного місяця у Вільнюсі. За словами представників адміністрації Байдена, деякі хочуть, щоб для справжнього членства було встановлено графік та конкретну мету, але тільки після того, як закінчиться війна.

Ідея союзників полягає в тому, що як тільки Україна стане повноправним членом альянсу, Росія не посміє спробувати повалити уряд у Києві, тому що напад на одну країну НАТО вважається нападом на всіх.

Зазначається, що тільки Німеччина повністю стала на бік Байдена, хоча деякі з інших 29 союзників мають свої власні тихі сумніви щодо готовності України повністю приєднатися до альянсу — і ризики того, що країни НАТО можуть бути втягнуті безпосередньо в конфлікт з Росією в майбутньому.

У тумані службових записок та зустрічей кілька американських офіційних осіб на чолі з держсекретарем Ентоні Дж. Блінкеном, мабуть, зайняли позицію, що адміністрація Байдена буде змушена вказати конкретніший шлях України до членства, навіть якщо не буде визначено дату.

Нагадаємо, держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що успіхи Збройних сил України на фронті можуть принести мир у Європі. Це також посилить позиції держави за столом переговорів щодо закінчення війни з Російською Федерацією.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 14.06.2023 11:05