Фото: Генштаб ЗСУ

Союзники у дні наступу надавали Україні супутникові знімки та розвіддані про Курську область, — NYT

Сполучені Штати Америки та Велика Британія в дні після наступу надавали Україні супутникові знімки та розвіддані по Курській області. Ця інформація допомагала українським військам відстежувати пересування підкріплень російської армії, які могли напасти на них або відрізати їхнє можливе повернення назад в Україну.

Про це повідомляє The New York Times з посиланням на американських чиновників.

За словами двох офіційних осіб, протягом кількох днів після наступу Сполучені Штати та Велика Британія надали Україні супутникові знімки та іншу інформацію про Курську область — не для того, щоб допомогти Україні просунутися глибше до Росії, а щоб дозволити її командирам краще відстежувати російські підкріплення, які можуть атакувати їх або відрізати їм шлях до можливого відступу назад до України.

Деякі американські чиновники кажуть, що чим більше земель Україна намагається захопити на заході Росії, тим більший ризик переростати її лінії постачання та парасольку ППО. А переміщення додаткових сил до Курська створює слабкості вздовж ліній фронту на сході України, особливо у регіоні Донбасу, де її війська стикаються з інтенсивним російським наступом.

"Україна розширила лінію фронту, що несе в собі певний ризик, оскільки для її утримання потрібно більше особового складу та техніки, що, своєю чергою, може виснажити якусь іншу частину фронту або, ймовірніше, скоротити наявні резерви", — сказав Джеймс Рендс, аналітик британської розвідувальної компанії Janes.

За іронією долі, американські військові чиновники кажуть, що з наступом на Курській дузі Україна нарешті спромоглася показати, що вона знає, як проводити маневрування "комбінованими військами" — синхронізовані атаки піхоти, бронетехніки та артилерії. Під час контрнаступу України, що провалився, рік тому її війська боролися з комбінованими військами, попри місяці навчання.

За даними аналітиків Інституту вивчення війни, Збройні сили України продовжують просування у районі Суджі в Курській області Росії. Проте бої тривають вздовж всієї лінії фронту.

Своєю чергою адміністрація президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена обговорює, чи слід допомогти Україні у розширенні захоплених територій в Курській області.

Нагадаємо, російське військове керівництво відводить деякі підрозділи з Харківщини до Курської області. Проте сил та засобів загарбників на українському фронті залишається достатньо для подальших штурмів.

Раніше Володимир Зеленський заявив, що Україна не планує розігрувати карту з операцією Сил оборони в Курській області для майбутнього діалогу з Російською Федерацією. Вона виконує інші стратегічні цілі на тлі війни з агресором.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.08.2024 21:57