Володимир Зеленський. Фото: Офіс президента України

"Сподіваємося побачити їх за ґратами": Зеленський відреагував на видачу ордеру на арешт Шойгу та Герасимова

Український лідер Володимир Зеленський задоволений видачею Міжнародним кримінальним судом ордерів на арешт секретаря ради безпеки, екс-міністра оборони Російської Федерації Сергія Шойгу та начальника генштабу збройних сил Валерія Герасимова. 

Про це президент України написав у своєму Telegram-каналі. Зеленський, зокрема підкреслив, що Шойгу та Герасимов є ключовими у російському військовому керівництві.

"Обох звинувачують у скоєнні жахливих злочинів проти цивільних осіб в Україні під час безрозсудних бомбардувань Росією критичної цивільної інфраструктури в Україні. Ці варварські ракетні та дронові удари тривають, вбиваючи людей і завдаючи шкоди по всій Україні. Кожен злочинець, причетний до планування та виконання цих ударів, повинен знати, що правосуддя буде здійснене. І ми сподіваємося побачити їх за ґратами", — йдеться у заяві Зеленського.

Як зазначає глава держави, рішення МКС від 25 червня є "чітким свідченням того, що правосуддя за російські злочини проти українців неминуче".

"Воно чітко демонструє, що жодне військове звання чи двері кабінетів не можуть захистити російських злочинців від відповідальності. Ми з нетерпінням чекаємо на подальші ордери на арешт, щоб позбавити Росію відчуття безкарності. Відчуття, яке десятиліттями підживлювало російські злочини. Відповідальність — це єдиний спосіб покласти їм край", — резюмував у своєму дописі Володимир Зеленський.

Ордери на арешт Шойгу та Герасимова: реакція України

Своєю чергою керівник Офісу президента України Андрій Єрмак, коментуючи видані МКС ордери на арешт колишнього міністра оборони Росії Сергія Шойгу та начальника Генштабу Валерія Герасимова, заявив, що вони несуть індивідуальну відповідальність за агресію проти України.

"Міжнародний кримінальний суд (МКС) видав ордери на арешт колишнього міністра оборони РФ Сергія Шойгу та начальника Генштабу РФ Валерія Герасимова. Ордери стосуються міжнародних злочинів, скоєних у період із 10 жовтня 2022 року до 9 березня 2023 року. Це напади на цивільні об'єкти, енергетичну інфраструктуру, шкода цивільним людям та об'єктам, а також злочини проти людяності", — написав він у Telegram.

Нагадаємо, 12 травня президент Володимир Путін вніс до Ради Федерації РФ пропозиції щодо складу уряду. Міністром оборони запропоновано призначити Андрія Білоусова. Шойгу було призначено секретарем Ради Безпеки Російської Федерації.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.06.2024 17:53